Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Οι καλύτεροι κουραμπιέδες που φάγατε

συνταγη και εκτελεση βημα βημα 

Αγαπημένοι μου, 
Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Πριν λίγες ημέρες δοκίμασα τους πιο νόστιμους κουραμπιέδες που έφαγα ποτέ. Και ενώ είχα ήδη φτιάξει κουραμπιέδες για φέτος, ζήτησα τη συνταγή και την επόμενη κιόλας μέρα τους έφτιαξα. Το ξέρω ότι είναι κάπως αργά για κουραμπιέδες, αλλά πραγματικά δε μπορούσα να μη μοιραστώ μαζί σας αυτήν την εξαίσια συνταγή.


Για τους καλύτερους και νοστιμότερους κουραμπιέδες, θα χρειαστείτε


Υλικά για περίπου 80 κομμάτια:


-500 γραμ. βούτυρο αγελάδας χύμα 
-1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη κρυσταλλική
-1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( περίπου, όσο πάρει)
-1 κουτ.γλ μπεϊκιν πάουντερ

Για το άχνισμα: 

-1 κιλό ζάχαρη άχνη
-2 βανίλιες σκόνη

Εκτέλεση:

Σε ενα μπολ πλάθουμε το βούτυρο, το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και παράλληλα
ρίχνουμε τη ζάχαρη ώστε να γίνει λίγο πιο εύκολο το πλάσιμο.



Η διαδικασία γίνεται με τα χέρια, δε χρειάζεται μίξερ.
Όταν πλέον δε θα νιώθετε τη ζάχαρη στα δάχτυλα σας, τότε, κοσκινίζετε σταδιακά το αλεύρι και το μπεϊκιν. Μη ρίξετε όλο μαζί το αλεύρι, γιατί μπορεί να μη το πάρει όλο.
Στο μεταξύ θέλει αρκετό "παίδεμα" η ζύμη. Το αρχικό της στάδιο θα είναι σαν να έχετε μια πολυ σκληρή πλαστελίνη, την οποία δουλεύοντας την θα την κάνετε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

 


Στη συνέχεια, πλάθετε στο σχήμα της  επιλογής σας, τους αραδιαζετε σε λαμαρίνα και ψήνετε για περίπου είκοσι λεπτά στους 170°C στις αντιστάσεις.



Προσοχή στη διαδικασία του αχνίσματος, θα πρέπει να κρυώσουν οι κουραμπιέδες, γιατι αν είναι ζεστοί δημιουργείται αυτο το αποκρουστικό κίτρινο χρώμα από την άχνη.


Επίσης δε χρειάζεται ράντισμα με ροδόνερο, η άχνη θα κολλήσει ούτως ή άλλως και δε θα αλλοιωθεί η βουτυρένια γεύση, που θέλουμε να υπερισχύει.

Τους στολίζουμε στην πιατέλα και με το σουρωτήρι του τσαγιού αχνίζουμε όπου χρειάζεται επιπλέον για το ντεκόρ.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την αγαπημένη μου φίλη και κουμπάρα, Νίκολα, για την υπέροχη συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας και για  την πολύτιμη βοήθειά της κατά τη φάση της εκτέλεσης.

Tip:
• το μυστικό επιτυχίας της συνταγής είναι το βούτυρο. Να είναι καλής ποιότητας αγελαδινό και να ειναι σε σωστή θερμοκρασία για να μη δυσκολευτείτε στο πλάσιμο.
•γενικά όλοι οι ζαχαροπλάστες στις συνταγές τους προτείνουν, από τη στιγμή που μπαίνει το αλεύρι, να μην ανακατεύουμε πολύ τη ζύμη γιατί έτσι σκληραίνει το μείγμα, ωστόσο σε αυτή τη συνταγή όσο πιο
πολύ τη δουλέψετε, τόσο πιο μαλακή γίνεται.
• καλό θα ήταν να κάνετε σχετικά μικρά σχέδια και να μη τα βάλετε πολυ κοντά τα κουραμπιεδάκια, γιατί φουσκώνουν.

Καλή επιτυχία σε όσους κάνουν τη συνταγή. Πραγματικά αξίζει. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Φιλιά πολλά σε όλους, να περάσετε υπέροχα Χριστούγεννα, πλάι στα αγαπημένα σας πρόσωπα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!