Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Happy mom to be?

πρωτες μερες στο σπιτι με το μωρο


Καλημέρα σας. Το ερωτηματικό στον τίτλο ίσως πέφτει κάπως βαρύ. Σίγουρα είναι Happy mom to be και αργότερα, Happy mom. Ωστόσο ίσως ταιριάζει μόνο σε μια περίπτωση. Προσπαθήστε να θυμηθείτε τη μέρα που επιστρέψατε από το μαιευτήριο με το μωρό.

πηγή από το google 
Δεν ξέρω αν είμαι κατάλληλη να μιλήσω γι'αυτό το θέμα, που ακόμα στις μέρες μας θεωρείται ταμπού και όλοι το κατακρίνουν. Μάλιστα πριν μπω στο χορό, έκανα ακριβώς το ίδιο, δυστυχώς. Θεωρούσα ότι όλα είναι μέσα στο μυαλό μας και ότι ελέγχονται.
Τη φάση της εγκυμοσύνης και της μητρότητας την περιμένουμε όλες με χαρά. Ειδικά όταν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη, προσπαθείς να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς. Να μάθεις πράγματα σχετικά με την εξέλιξη του εμβρύου κάθε εβδομάδα, να είσαι όσο το δυνατόν εντάξει στο  νέο σου ρόλο, να κόψεις όλες τις άσχημες συνήθειες που μπορεί να βλάψουν το μωρό σου, να του φτιάξεις μια όμορφη και ασφαλή φωλίτσα, και άλλα σχετικά. Η αγωνία μεγάλη, να είναι καλά το μωρό, να τα καταφέρεις στον τοκετό. Για τις περισσότερες νομίζω ότι αυτό ήταν το μεγάλο μας άγχος. Θα αντέξω τον πόνο; Τελικά ο τοκετός δεν είναι τίποτα μπροστά στις αλλαγές που έρχονται στην ψυχολογία της γυναίκας. 
Έρχεται ξαφνικά η μέρα, που θα πάρεις το μωράκι σου να πάτε στο σπίτι σας, μακρυά από το νοσοκομείου. Θα έχεις το μωρό σου όλη μέρα δικό σου και θα το φροντίζεις εσύ. Η ιδέα είναι υπέροχη. Όταν όμως έρχεται το πρώτο βράδυ, όλα κάπως δυσκολεύουν. "Θα ακούσω το μωρό όταν ξυπνήσει;" "Πέρασαν τέσσερις ώρες και δεν ξύπνησε ακόμα, μήπως να το ξυπνήσω;" "Το μωρό κλαίει και εγώ δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλει" Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που τριγυρίζουν στο μυαλό σου τις πρώτες μέρες. 
Συν τις άλλοις όμως, μην ξεχνάμε ότι έχετε περάσει από μια δύσκολη, ψυχοφθόρα και επίπονη διαδικασία, η οποία έχει και μετά από λίγες μέρες σημάδια πόνου. Τέλος το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μετά την τρίτη μέρα αρχίζει η σοβαρή παραγωγή γάλακτος. (Για να μην υποφέρετε προτείνω την αγορά ηλεκτρικού θήλαστρου. Ο λόγος είναι απλός, το μωρό δεν μπορεί ακόμα να καταναλώσει πολύ γάλα, έτσι όλη αυτή η ποσότητα γάλακτος μένει μέσα στο στήθος και πετρώνει, φάση η οποία είναι πολύ επίπονη. Έτσι όταν νιώθετε ότι έχετε αποθέματα χρησιμοποιείτε το θήλαστρο και κρατάτε το γάλα για το επόμενο γεύμα του μωρού).
Τα πρότυπα θέλουν το ευτυχισμένο ζεύγος να βγαίνει από το μαιευτήριο έχοντας στο καλαθάκι του το νέο μέλος της οικογένειας μαζί με μια αγκαλιά λουλούδια και μπαλόνια. Η ιστορία τελειώνει εκεί, είναι αυτό που λένε έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Ο φωτογράφος μένει στο κατώφλι του μαιευτηρίου να απαθανατίζει το όμορφο frame.  Όχι αγαπητοί μου φίλοι δεν είναι μόνο αυτό. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα για τη γυναίκα. Είναι το ότι έδωσε όλη την ενέργεια που είχε για να ανταπεξέλθει στον τοκετό και τώρα είναι σαν ένα μπαλόνι που ξεφουσκώνει. Το ότι πλέον οι ορμόνες έχουν χτυπήσει κόκκινο και έχουν τρελαθεί. Όπως μου εξήγησε ο γιατρός μου, το θέμα πλέον περνάει στο βιοχημικό κομμάτι. Δεν ξέρω αν λέγεται θλίψη του τοκετού ή επιλόχειος κατάθλιψη ή όπως αλλιώς λέγεται, πάντως έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία της γυναίκας. Ξαφνικά όλα σου φταίνε, έχεις πάρα πολλά νεύρα και δεν μπορείς να έχεις την υπομονή που είχες πριν. 
Το μεγάλο μυστικό είναι η συμπαράσταση του συντρόφου για να περάσει το συντομότερο. Είναι πολύ πιθανόν και οι σύντροφοι να τα βρουν κάπως δύσκολα αλλά είναι η μόνη φορά που πρέπει να κάνουν πίσω μέχρι η γυναίκα τους να ξαναβρεί τον εαυτό της. Αν χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια από κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε να τη ζητήσετε, είναι σίγουρο ότι αυτό θα σας χαλαρώσει.
Επίσης μην κλείνεστε μέσα στο σπίτι. Με το μωρό στο καρότσι του και το σύζυγο αγκαζέ κάνετε βολτούλες. Βγείτε έξω από το σπίτι και αφήστε τις παλιές προκαταλήψεις που ήθελαν τη λεχώνα μέσα στο σπίτι.
Θα κλείσω με μια συμβουλή. Οι πρώτες μέρες της ζωής του μωρού είναι οι πιο εύκολες, ( απλά αυτό το διαπιστώνουμε πολύ αργότερα ) κοιμάται σχεδόν 16-18 ώρες και ξυπνάει μόνο για να φάει και να παραμένει καθαρό. Κερδίστε το χρόνο αυτό και κοιμηθείτε μαζί με το μωρό σας, σας χρειάζεται ξεκούραση. Μην παίρνετε αμέσως αγκαλιά το μωρό με το πρώτο κλάμα. Δεν θα πάθει κάτι αν κλάψει λίγο παραπάνω. Άλλωστε το μόνο που χρειάζονται σε αυτή τη φάση είναι να είναι καθαρά, ζεστά, ταϊσμένα και περιτριγυρισμένα από αγάπη.

Αφιερωμένο σε όλες τις φίλες μου, που περάσαμε αυτή τη φάση μαζί και σε όλες τις υποψήφιες μανούλες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!