Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Κεφάλαιο:Εκπαίδευση τουαλέτας

τιπς για την εκπαίδευση τουαλέτας στα νήπια


Καλημέρα αγαπημένοι μου,
επιστρέφω σήμερα με ένα θέμα για τα παιδάκια μας. Το ξέρω ότι έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για το θέμα "Εκπαίδευση τουαλέτας" αλλά θα σας δώσω τη δική μας εκδοχή.



Μετά από όσα έχω δει, είμαι πεπεισμένη ότι πρώτα απ΄όλα η μαμά πρέπει να είναι έτοιμη και αποφασισμένη για οποιαδήποτε αλλαγή. Θα πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση και μόνο έτσι μπορεί να δουλέψει σωστά ότι κάνουμε με το παιδί.
Η εκπαίδευση τουαλέτας είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το παιδί, εφόσον το καταφέρει να ελέγξει το σφιγκτήρα και την κύστη του θεωρεί ότι έχει καταφέρει ένα μεγάλο επίτευγμα και έτσι θα πρέπει να είναι γιατί όντως είναι big deal!
Για να ξεκινήσουμε όμως την εκπαίδευση θα πρέπει ορισμένες συνθήκες να πληρούνται κάποιες από τις οποίες απαριθμώ παρακάτω:

  • Η κατάλληλη ηλικία είναι σίγουρα μετά τα δυο και ιδανικά ανάμεσα στα δυόμισι με τρία.
  • Βασική προϋπόθεση είναι το παιδί να μπορεί να κατεβάσει μόνο του το παντελόνι του, να καταλαβαίνει και να εκτελεί απλές εντολές.
  • Η εποχή που διανύουμε βοηθάει πολύ. Δεν έχουμε χαλιά κάνει ζέστη και γενικά αβαντάρει στην εκπαίδευση σε σχέση με το χειμώνα.
  • Προετοιμάζουμε αρχικά το παιδί με κάποιο παραμύθι, εμείς είχαμε πάρει "ο μάγος γιογιοδούλης και η πάνα μου", υπάρχουν πολλά βιβλία αν ψάξετε στα βιβλιοπωλεία θα βρείτε εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωσή σας.
  • Να αγοράσετε ένα πολύ απλό και φθηνό γιογιό, γιατί είναι ένα προσωρινό στάδιο, δε χρειάζεται να πάρετε αυτά τα σούπερ φάνσυ γιογιό. Αγοράστε όμως αυτή την κουλούρα που προσαρμόζεται στη λεκάνη και σκαλάκι, ίσως περάσετε κατευθείαν στο επόμενο στάδιο. ( κάποια παιδιά δε χρησιμοποιούν γιογιό ). Μπορείτε βέβαια να πάτε στο κατάστημα και να αφήσετε το παιδάκι σας να διαλέξει μόνο του, θα χαρεί πολύ. 
  • Επίσης καλό είναι να αγοράσετε δυο ή περισσότερες εξάδες εσώρουχα, (εμάς δύο μας ήταν αρκετές) και πάλι με τα παιδάκι σας, αφήσετε να διαλέξει τι σχέδια θέλει να έχουν πάνω, θα ενθουσιαστεί με όλα αυτά τα νέα πράγματα που θα χρησιμοποιεί!
  • Εφόσον ξεκινήσουμε την εκπαίδευση, εξηγούμε στο παιδί ότι βγάζουμε την πάνα και όταν νιώσουμε την ανάγκη μας κάνουμε στο γιογιό. Το γιογιό πρέπει να είναι σε σημείο που το βλέπει το παιδί και είναι εύκολη η πρόσβασή του.
  • Αφού βγάλουμε την πάνα δεν κάνουμε πισωγυρίσματα, δεν ξαναφοράμε την πάνα παρά μόνο για τον βραδινό ύπνο. Ακόμα και αν θέλουμε να πάμε έξω δεν φοράμε στο παιδί την πάνα. ( καλό θα είναι τον πρώτο καιρό μέχρι να εκπαιδευτεί το παιδί να αποφύγετε τις πολλές βόλτες ).
  • Υπενθυμίζουμε συνεχώς στο παιδί αν χρειάζεται να πάει τουαλέτα, ειδικά μετά τα γεύματα ή τα υγρά, ακόμα δεν έχει συνηθίσει και μπορεί να ξεχνιέται ειδικά όταν παίζει.
  • Όπως κάνω συνήθως, είχα κάνει το γνωστό πίνακα επιβράβευσης,  δες εδώ αναλυτικά, κάθε φορά που τα κατάφερνε, κολλάγαμε ένα αυτοκόλλητο, στα δέκα κάναμε ότι είχαμε συμφωνήσει εξ αρχής. [Δε χρειάστηκε να το κάνουμε δεύτερη φορά, μια επιβράβευση πήρε μόνο, μετά το ξέχασε...]
  • Για το βραδινό ύπνο είναι λίγο πιο δύσκολη η εκπαίδευση ίσως πάρει λίγο παραπάνω, το μόνο είναι σίγουρο, πριν πέσει το παιδί για ύπνο θα πρέπει να αδειάσει την κύστη οπωσδήποτε και επίσης αν έχουμε στεγνή πάνα για πάνω από ένα μήνα νομίζω πως το παιδί είναι έτοιμο. Καλού κακού στρώστε στο στρώμα σελτεδάκι για να το προφυλάξετε από τα ατυχήματα.
  • Σίγουρα θα υπάρξουν ατυχήματα, οπλιστείτε με Υπομονή! Είναι η φάση που θα πρέπει να μοιάζετε με μοναχό ζεν, αντίθετες συμπεριφορές δε θα έχουν καλά αποτελέσματα εγγυημένα. Αν συντρέχουν λόγοι που δεν είστε τόσο συγκεντρωμένοι όσο θα θέλατε αφήστε το για όταν θα είστε εσείς έτοιμοι. Το εγχείρημα απαιτεί χρόνο, υπομονή κλπ. ( Εμείς σε εκείνη τη φάση περιμέναμε το αδερφάκι της, φοβούμενη λοιπόν μήπως πισωγυρίσει περίμενα πρώτα να περάσει η φάση της λοχειάς και την εκπαίδευσα μετά, όλα πήγαν καλά τελικά και πολύ άμεσα.)
  • Ο παιδικός σταθμός βοηθάει πολύ λένε, επειδή τα παιδιά βλέπουν τους συμμαθητές τους και οι παιδαγωγοί γνωρίζουν πώς να χειριστούν το θέμα.
Θεωρώ ότι το παιδί σου δείχνει πότε είναι έτοιμο, δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε, προσωπικά δε γνωρίζω κανέναν που να μην εκπαιδεύτηκε στην τουαλέτα, αργά ή γρήγορα θα γίνει και αυτό. Πάντα θα υπάρξουν, γιαγιάδες, θείες, μεγαλύτερες γυναίκες, άλλες μαμάδες που θα σου πουν <<καλά ακόμα φοράτε πάνα?? Εμείς το κάψαμε στα 2 στα 1.5 ...>> Αλλά έχω μια συγκεκριμένη θέση σχετικά με την μητρότητα και την ανατροφή των παιδιών μου και προσπαθώ να είμαι συνεπής όσο μπορώ σε αυτήν την αρχή. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κινείται με άλλους ρυθμούς, δεν τρέχουμε αγώνα δρόμου και δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα. Όσο μπορώ δε συγκρίνω τα παιδιά μου, ούτε μεταξύ τους ούτε ανάμεσα σε άλλα παιδιά. Σίγουρα οι προθέσεις είναι οι καλύτερες στον παραπάνω διάλογο.


Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδάκια που φέτος θα πετάξουν την πάνα τους. 

Υ.Γ: Οι παραπάνω ήταν οι κινήσεις που κάναμε εμείς για να διακόψουμε την πάνα, δεν είμαι γιατρός, είμαι απλώς μια μαμά. Πάντα ρωτάμε τον παιδίατρο μας για τυχόν απορίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!