Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Περί σαβουαρ βιβρ, ευγένειας και απωθημένων

Savoir vivre, ευγενεια & απωθημενα, τροφη για σκεψη

Το Savoir Vivre (σαβουάρ βιβρ) είναι εγχειρίδιο σύμφωνα με το οποίο ο αναγνώστης μαθαίνει να εφαρμόζει στο σύνολο της ζωής του, κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Ξεκινώ με αυτόν το ορισμό τη σημερινή ανάρτηση, ορμώμενη από μια συζήτηση που είχα τις προάλλες σχετικά με το θέμα και θα ήθελα να τοποθετηθώ και από εδώ. 
Η παρούσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση, μας έχει μετατρέψει από ανεξάρτητους, ευτυχισμένους ανθρώπους σε ανασφαλή και μίζερα ανθρωπάκια, ως επί το πλείστον. Το ότι οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες, δεν αμφιβάλλει κανείς, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να προσβάλουμε τους άλλους και να ξεχνάμε τους κανόνες συμπεριφοράς που μάθαμε από παιδιά. 
Δε σημαίνει ότι οι άλλοι είναι σάκος του μποξ που μπορούμε να εκτονώσουμε τα νεύρα μας. Σχεδόν έχει γίνει καθημερινότητα να ακούς στο δρόμο, ανθρώπους να τσακώνονται για τη μη παραχώρηση προτεραιότητας, ή παρεμφερή ανούσιο λόγο. Προσπαθώ να θυμηθώ αν ήταν τα πράγματα έτσι πριν δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση στη χώρα, νομίζω ότι δεν ήταν ποτέ σε αυτό το βαθμό. 
Δεν ξέρω για ποιο λόγο διαβάζουν κάποιοι συνάνθρωποι μας το σαβουαρ βίβρ. Αν το διαβάζουν για να κάνουν διαφήμιση στους άλλους ότι το διάβασαν, δυστυχώς οι πράξεις τους δεν το μαρτυρούν. Το πιο εύκολο είναι να προσβάλουμε τον άλλο ή να τον μειώσουμε. Αυτό όμως δεν συνάδει με τις σελίδες του σαβουάρ βίβρ που έχουν διαβάσει, διατυμπανίζοντάς το. 
Πράξεις ανασφαλών ανθρώπων που προσπαθούν να μειώσουν τους άλλους, θεωρώντας πως έτσι θα καταφέρουν να τους φτάσουν ή και να τους ξεπεράσουν, χωρίς επιτυχία βέβαια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελοιοποιούνται και πολλές φορές χωρίς καν να το καταλάβουν. 
Ο καθένας τραβάει το δρόμο του όπως επιθυμεί, κάνει τις επιλογές του και πορεύεται με αυτές. Αν σε κάποιον αρέσει αυτό μπορεί να το επιλέξει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζει μέσα στα απωθημένα, τα οποία θεωρώ ότι δημιουργούν και όλες αυτές τις συμπεριφορές.  


πηγή: pinterest
 Αλήθεια άραγε πού πήγε ο πληθυντικός ευγενείας; Πού πήγε η διακριτικότητα και η σωστή συμπεριφορά; Κάποια πράγματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα έχουν εξανεμιστεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Δείγμα των καιρών που ζούμε. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να συμπεριφέρεσαι με ευγένεια, να κάνεις όμορφο διάλογο με το συνομιλητή σου, να μην κάνεις αδιάκριτες ερωτήσεις, να τηρείς ένα πρόγραμμα.

πηγή: pinterest

Ένας συγγραφέας έχει αναπτύξει τη θεωρία ότι όσα πραγματικά πρέπει να γνωρίζουμε, τα έχουμε μάθει στο νηπιαγωγείο. Και αν το καλοσκεφτούμε αν τηρούσαμε όλα αυτά που μας μάθαιναν οι γονείς μας και η νηπιαγωγός μας, θα ήταν όλα καλύτερα σήμερα. Πράγματα τόσο απλά που ακόμα και τα νήπια τα τηρούν και έτσι ο μικρόκοσμός τους είναι όμορφος και πειθαρχημένος. Κάποια από αυτά είναι: να μοιράζεσαι, να παίζεις τίμια, να λες συγνώμη όταν πληγώνεις κάποιον, να πλένεις τα χέρια πριν το φαγητό, να βάζεις τα πράγματα στη θέση τους όταν τελειώσεις τη δουλειά σου, να κάνεις διάλογο, να μην κάνεις αδιάκριτες ερωτήσεις. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να το κάνουμε πράξη.
Θεωρώ ότι το βάρος πέφτει στους νέους γονείς στο πώς θα δώσουν τις βάσεις στα παιδιά, το μέλλον μας, σχετικά με την εκπαίδευση των κανόνων σωστής συμπεριφοράς καθώς και στο σχολείο, σε μικρότερο πάντα βαθμό.
Για αυτόν τον κατά τα άλλα υπέροχο κόσμο, που (μάλλον) δεν θα αλλάξει ποτέ, αλλά και πάλι δεν απογοητευόμαστε.
Να έχετε ένα υπέροχο απόγευμα.

2 σχόλια:

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...