Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Μηνιαίο μενού οικογένειας

μηνιαιο μενου, πως το οργανωσα

Καλό μήνα σε όλους! 
Στα πλαίσια της γενικής αναδιοργάνωσης της νέας χρονιάς, ορμώμενη από ιδέες που βρήκα στο pinterest, αποφάσισα να ετοιμάζω την πρώτη μέρα κάθε μήνα, το μενού της οικογένειας.
Τι να μαγειρέψω αύριο;



Είναι πλέον η κλασική ερώτηση που ακούγεται κάθε βράδυ στα περισσότερα νοικοκυριά. Νομίζω ότι ένα μηνιαίο μενού, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε οικογένειας, θα μας λύσει τα χέρια.
Με αυτόν τον τρόπο θα οργανώσετε σωστά τις αγορές σας από το σούπερ μάρκετ, αφού δε θα ψωνίζετε άχρηστα πράγματα, αλλά και το ερώτημα του τι θα μαγειρέψετε αύριο, δε θα σας βασανίζει πια.
Τι θα χρειαστείτε:
  • Μηνιαίο ημερολόγιο
  • Βιβλίο μαγειρικής
Ξεκινάμε, σημειώνοντας τις γιορτές, τα γενέθλια και τις νηστείες αν σας ενδιαφέρουν, που είναι πιθανόν να υπάρχουν μέσα στο μήνα.
Επίσης βασικό είναι να χωρίσετε τα φαγητά σε κατηγορίες, βάσει των προτύπων της μεσογειακής διατροφής ή όποιας εσείς προτιμάτε. 
Τα χωρίζω σε επτά κατηγορίες:
  1. Όσπρια
  2. Λαδερά
  3. Λευκό κρέας
  4. Κόκκινο κρέας 
  5. Ψάρι
  6. Ζυμαρικά
  7. Πίτες
Με τη βοήθεια του βιβλίου μαγειρικής, θυμάμαι τα φαγητά της κάθε κατηγορίας και θα ξεχωρίζω ποια από αυτά είναι τα αγαπημένα της οικογένειάς μου.


Έτσι έχω πλέον τη λίστα με τα αγαπημένα φαγητά και μένει να τα μοιράσω σε κάθε ημέρα.
Φτιάχνοντας το δικό μας μενού για τον Φεβρουάριο, ξεκίνησα με τις ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή που συνήθως μαγειρεύω λαδερό ή όσπριο. Έτσι έχω καλύψει και αυτές τις δυο πολύ βασικές κατηγορίες διατροφής και έχουν φύγει δυο μέρες από το μηνιαίο πρόγραμμα.
Στη συνέχεια ξεχωρίζω τα φαγητά για το Σαββατοκύριακο, προτιμώ να είναι κάτι ξεχωριστό, μιας και πρόκειται για τις δύο μέρες που συναντιέται η οικογένεια για να φάμε όλοι μαζί και βάζω περισσότερη ποσότητα, ώστε να φάμε το ίδιο φαγητό και την Κυριακή, ώστε να μη χρειαστεί να μαγειρέψω πάλι.
Τις υπόλοιπες μέρες τις καλύπτουμε με τα φαγητά από τις κατηγορίες που μας έμειναν.
Από εκεί και πέρα, αν έχει περισσέψει φαγητό μπορούμε να αφήσουμε κενή μια ημέρα και να φάμε αυτό, είναι κρίμα να πετάμε φαγητό.
Συνήθως τις Παρασκευές φτιάχνω και ένα γλυκό ή κέικ, ώστε να έχουμε έτοιμο πρωινό για το Σαββατοκύριακο.
Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε φτιάξει ένα πλήρες μενού με μεγάλη ποικιλία και βασισμένο στις ανάγκες της οικογένειας μας.
Είναι ακόμα δοκιμαστικό το σχέδιο και δεν ξέρω αν θα με βοηθήσει στην πράξη, πάντως σίγουρα έχω ξεμπερδέψει απ΄τη βασανιστική ερώτηση τι να μαγειρέψω αύριο και χαίρομαι πολύ γι'αυτό.
Ελπίζω να σας βοηθήσει και εσάς αν αποφασίσετε να κάνετε μηνιαίο μενού της οικογένειάς σας.
Πολλά φιλιά σε όλους!





10 σχόλια:

  1. Μια χαρά ακούγεται, αλλά μάλλον είμαι λίγο ανοργάνωτη για να το καταφέρω. Πάντως είναι καλή ιδέα και λέω να το προσπαθήσω. Να ´σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Εύχομαι να φανεί χρήσιμο και να σου διευκολύνει την καθημερινότητα.
      Ευχαριστώ για το σχόλιο :)

      Διαγραφή
  2. Και γω αυτής της λογικής είμαι! απλά σε εβδομαδιαία βάση, η μηνιαία μου πέφτει λίγο ..βαριά ;) και το αναρτώ σε μαυροπίνακα στην κουζίνα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολή καλή η ιδέα και του εβδομαδιαίου μενού. Πιο μαζεμένο. Η αλήθεια είναι ότι γενικά στην αρχή του μήνα μου αρέσει να κάνω ένα τσεκάρισμα σε όλα τα θέματα τα οικογενειακά! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
    2. Ξαναέπεσα σ'αυτό το post μετά από καιρό και αναθεωρώ.. πρέπει να μπω σε "λογική" μηνιαίου μενού! είναι πιο πρακτικό και δεν καταλήγεις να τρως τα ίδια και τα ίδια!

      thx!

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα Daphnie μου,
      Ελπίζω να βοηθήσει, ενημερωσέ με τι δούλεψε τελικά στο δικό σας σπιτικό! Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
    4. Και επειδή ξανάπεσα στο Post σου πρέπει να σου πω ότι το μηνιαίο μενού είναι η καλύτερη ιδέα και απορώ πώς δεν το είχα σκεφτεί τόσα χρόνια! οργανώνεται εύκολα η λίστα σούπερ μάρκετ, έχω πάντα υλικά και συνεπώς φαγητό στο σπίτι (λιγότερη γκρίνια από τους..φαγάδες της οικογένειας) και εδώ και 3 μήνες τσουλάει μια χαρά! thanks!

      Διαγραφή
    5. Daphnie, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χαίρομαι που λειτουργεί και στο δικό σας σπιτικό η ιδέα μου! Σε ευχαριστώ που πέρασες και άφησες το σχόλιο αυτό!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Μου αρέσει η ιδέα σου! Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχω οργανώσει την διατροφή μας είναι η μία εβδομάδα. Με βολεύει, αφού πηγαίνουμε super market τα Σαββατοκύριακα. Πώς λειτουργεί ο προγραμματισμός μέχρι στιγμής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για την ερώτηση. Η αλήθεια είναι ότι κάνω το μηνιαίο πλάνο αλλά τις αγορές μου σε εβδομαδιαία βάση. Πάντως μου αρέσει να ξέρω πάνω κάτω τι θα φάμε μέσα στο μήνα. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...