Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Τάρτα λεμόνι

Καλησπέρα και καλή Παρασκευή. Σήμερα θα σας παρουσιάσω την τάρτα λεμόνι.

Για την τάρτα λεμόνι θα χρειαστείτε:




Για τη βάση
  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 50 γρ. φουντούκια
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 3 κρόκοι αυγού
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
Για τη μαρέγκα (προαιρετικά για το σερβίρισμα)
  • 5 ασπράδια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια σκόνη
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:

1. Στον κάδο του μίξερ ή στο μικρό μιξεράκι με τους κόφτες (σε πολλές δόσεις για να μην το κάψετε), χτυπάτε όλα τα υλικά της βάσης. 
2.Στρώνετε τη βάση στη φόρμα με τον αποσπώμενο δακτύλιο και αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει για 10 λεπτά.
3.Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα, ανακατεύοντας το ζαχαρούχο με σταδιακά ένα ένα τα λεμόνια. Θα δοκιμάσετε πόσο οξύτητα θέλετε και θα προσθέσετε ανάλογα τα λεμόνια. Εγώ χρησιμοποίησα τρία. Στη συνέχεια προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε την ανάμειξη μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
4.Βγάζετε τη φόρμα από το ψυγείο και φτιάχνετε μικρές μπουκιές πραλίνας με δυο κουταλάκια και τα αραδιάζετε στη βάση.
5.Ρίχνετε την κρέμα πάνω από τα μπαλάκια πραλίνας χωρίς να ανακατέψτε.
6.Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνετε στους 160 βαθμούς για 20-25 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
7.Παράλληλα όσο ψήνετε το γλυκό μπορείτε να φτιάξετε την μαρέγκα ώστε να μην πάνε χαμένα τα ασπράδια που δεν χρησιμοποιήσατε αλλά και για να στολίσετε όμορφα το γλυκό σας. 
8.Στο μίξερ ρίχνετε τα ασπράδια με την βανίλια και το αλάτι. Χτυπάτε δυνατά ώστε να αφρατέψει. Αφού πάρει όγκο προσθέτετε τη ζάχαρη (κρυσταλλική) σε δέκα δόσεις, ρίχνετε λίγο χτυπάτε καλά και ρίχνετε την επόμενη κουταλιά. Αφού τελειώσει όλη η κρυσταλλική δοκιμάζετε αν έχουν σπάσει όλοι οι κόκκοι της ζάχαρης, αν όχι χτυπάτε μέχρι να σπάσουν και να μη τους νιώθετε πια. Όταν είναι έτοιμη ρίχνετε και την άχνη και χτυπάτε για 10 δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ μαστιχωτό και αέρινο.
9. Όταν είναι έτοιμο το γλυκό, βάζουμε το φούρνο στο δυνατό και με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής φτιάχνουμε ροζέτες πάνω από την κρέμα λεμονιού. Βάζουμε τη φόρμα για 3-4 λεπτά στους 230 βαθμούς ή μέχρι να πάρουν ανοιχτό καφέ χρώμα οι κορυφές.

 

Θα ήθελα εξ αρχής να σας πω ότι δεν ήμουν ποτέ φαν αυτού του γλυκού και ποτέ δεν επέλεγα να το δοκιμάσω. Ωστόσο άλλαξα γνώμη δοκιμάζοντάς το και σας προτείνω αυτό να το κάνετε και εσείς. Γενικά να δοκιμάζετε γιατί είναι απίστευτη η έκπληξη που νιώθεις με κάτι τόσο μαγευτικό που δε το περίμενες τουλάχιστον. Τόσο που έχω ενθουσιαστεί με αυτό το γλυκό , που σήμερα εγκαινίασα το κανάλι μου στο youtube, φτιάχνοντας το πρώτο μου video. Δεν ξέρω πόσες ώρες είμαι εδώ και φτιάχνω φιλτράκια, πειράζω γραμματοσειρές και χρώματα αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας αυτή τη συνταγή. Υπόσχομαι να ανεβάσω και άλλα θέματα στο κανάλι μου σύντομα.
Υ.Γ 1: Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη που με βγάζει πάντα ασπροπρόσωπη! Και μάλιστα ακολουθώντας τις συνταγές του έχω γίνει πολύ περήφανη για τον εαυτό μου γιατί κάποια πράγματα ήμουν πεπεισμένη ότι ήταν αδύνατον να τα καταφέρω. Να που τελικά τίποτα δεν είναι αδύνατον.
Υ.Γ 2: Αυτό το γλυκό είναι ιδανικό για τραπέζια γιορτινά που τρώμε πολύ και είμαστε έτοιμοι να σκάσουμε συνήθως. Αν βρεθώ σε οργανωμένη κουζίνα θα το φτιάξω το Πάσχα, για τους καλεσμένους μου. Οτιδήποτε έχει λεμόνι είναι ιδανικό ώστε να βοηθήσει στη χώνεψη.

Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν το υπέροχο αυτό γλυκάκι. Τα φιλιά μου!

2 σχόλια:

  1. Πόσο αγαπημένη η τάρτα λεμόνι και δεν έχω φτιάξει ποτέ! Μετά το Πάσχα θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...