Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Οργάνωση των παιχνιδιών

Κεφάλαιο παιχνίδια


Καλησπέρα αγαπημένοι μου! Τις τελευταίες μέρες το θερμόμετρο έχει ανέβει για τα καλά και όλα μαρτυρούν ότι το καλοκαίρι είναι μόλις ένα βήμα μακριά.  Η ανάγκη για γενική καθαριότητα, ανανέωση και φρεσκάδα είναι κάτι που χρειάζονται όλοι οι χώροι του σπιτιού και εμείς μαζί του.
Φέτος αποφάσισα ότι θα ξεκινήσω με την οργάνωση των παιχνιδιών. Μάλλον δεν είχα άλλη επιλογή. Τα παιχνίδια ήταν παντού. Έπρεπε να γίνει ένα καλό ξεκαθάρισμα, ξεχώρισμα και αναδιοργάνωση. Αυτή η διαδικασία μου πήρε ούτε λίγο ούτε πολύ τρεις μέρες. Στο τέλος της  κάθε ημέρας ένιωθα πολύ κουρασμένη αλλά είχα προχωρήσει άλλο ένα βήμα πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πάμε να δούμε παρέα τα βήματα που ακολούθησα για να οργανώσω σωστά τα παιχνίδια τους.



  • Ξεκίνησα με μια μπουγάδα σε όλα τα λούτρινα παιχνίδια. (Αυτή είναι η αγαπημένη μου μπουγάδα. Η πιο χρωματιστή και χαρούμενη.) 
  • Ρίχνουμε κάτω όλα τα παιχνίδια. 
  • Φέρνουμε τέσσερις μεγάλους κουβάδες αποθήκευσης μπροστά μας και χωρίζουμε τα παιχνίδια σε κατηγορίες ανάλογα με τα είδη των παιχνιδιών που έχουμε και την ηλικία των παιδιών. Κάπου θα πρέπει να ξεχωρίσετε παιχνίδια τα οποία δεν παίζουν πια τα παιδιά σας. Αυτά θα φανούν χρήσιμα σε κάποιο άλλο παιδάκι. 
  • Σχετικά με τα επιτραπέζια παιχνίδια συνήθως περιέχονται σε μεγάλα κουτιά τα οποία πιάνουν μόνο χώρο και τίποτε άλλο. Πέταξα τα περισσότερα από αυτά και αποθήκευσα τα παιχνίδια μέσα σε σακούλες κατάψυξης. Σε ένα χαρτί έγραψα κάποια βασικά πράγματα για το παιχνίδι, τον τίτλο ηλικία και έβαλα και τις οδηγίες αν υπήρχαν. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονόμησα πολύ χώρο από τη μια και από την άλλη αν θέλουμε να παίξουμε κάτι στις βόλτες μας, είναι πιο εύκολο να το μεταφέρουμε σε σχέση με τον προηγούμενο τρόπο.

  • Στη βιβλιοθήκη χώρισα τα βιβλία σε τρεις κατηγορίες, σε παραμύθια, εκείνα για τα πιο μικρά παιδιά με τις μεγάλες εικόνες και ήχους και τέλος σε εκείνα με τις ασκησούλες προγραφής, ζωγραφικής και γενικά όλα τα εκπαιδευτικά. Σε άλλο ράφι αποθήκευσα τα λούτρινα. Επίσης, τα ενθύμια, τα βιβλία μητρότητας και τα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών βρήκαν μια θέση στη βιβλιοθήκη. 
  • Σε ένα μακρόστενο κουτί, από εκείνα που μπορούν να χωρέσουν κάτω από τα κρεβάτια, αποθήκευσα όλα τα παζλ. 
  • Έβαλα σε σειρά τα μικροπαιχνιδάκια όπως και τα κουζινικά. 

  • Τέλος επειδή στο γραφείο τους δεν υπάρχει καθόλου αποθηκευτικός χώρος, κράτησα ένα κουτί με όλα τα αναλώσιμα, τετράδια, υλικά χειροτεχνίας που δε χρειάζεται να είναι σε εμφανές σημείο και σε ένα μικρό κουτάκι που άφησα πάνω στο γραφείο τους, έβαλα όλα αυτά που χρησιμοποιούν συχνά. 
Όταν τα παιδιά είδαν το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ ευτυχισμένα. Είχαν ξεχάσει κάποια από τα παιχνίδια τους, και αυτήν ήταν μια καλή ευκαιρία να τα θυμηθούν και να ξαναπαίξουν. 
Υπάρχει ένας κανόνας στο σπίτι μας, ότι δεν βγάζουμε άλλο παιχνίδι αν πρώτα δεν αποθηκεύσουμε πίσω στη θέση του το παιχνίδι που παίξαμε πριν.

Αυτή η δουλειά ήταν πάρα πολύ κουραστική, όμως προσπάθησα να βρω σε κάθε πράγμα μια θέση. Ελπίζω να καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτήν την θέση. Στόχος μου είναι κάθε βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο να τα αφήνουμε όλα όπως τα βρήκαμε. Έτσι δε θα χρειαστεί να ξαναμπώ σε αυτή τη διαδικασία. 

Καλή οργάνωση σε όλους! 

Υ.Γ: Δε σας έβαλα πολλές φωτογραφίες με το πριν και το μετά γιατί το βίντεο που έφτιαξα νομίζω τα δείχνει όλα όσα σας περιγράφω.
Υ.Γ:2 Το βουητό που ακούγεται στο βίντεο, είναι η μουρμούρα της ελληνίδας μάνας, σε περίπτωστη που αναρωτιέστε ;)

4 σχόλια:

  1. Μεγάλο θεμα επιασες τωρα!!! Καθε φορα τα τακτοποιω (ωρες για να πω τη μαυρη αληθεια) και μετα χρειάζονται μόλις 5 λεπτα για να ερθει και παλι το χαος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Αχ αυτό με το χάος του πεντάλεπτου και εμένα μου σηκώνει καπνό, ειδικά αν έχω ρίξει προηγουμένως τόση δουλειά. Τώρα μένει μόνο να δουλέψουμε το μάζεμα όλων των παιχνιδιών μετά από κάθε δραστηριότητα, κατί που κάνουν ούτως ή άλλως στο σχολείο και το ξέρουν, αρκεί να το υιοθετήσουν και στο σπίτι. Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  2. Έφτασα σε αυτό το άρθρο σου ψάχνοντας τρόπους να οργανώσω τα δικά μας παιχνίδια! Νομίζω ότι έκανες εξαιρετική δουλειά! είδα το βίντεο και πραγματικά μπράβο! για εμάς, ένα παιδικό δωμάτιο,για αγόρι και κορίτσι (=διπλά παιχνίδια), σημαίνει ότι η αρχειοθέτηση των παιχνιδιών είναι σπαζοκεφαλιά! αν τα καταφέρω και τα συμμαζέψω (χλωμο) θα βάλω ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Ελπίζω να βοήθησα και να τα έχεις οργανώσει τέλεια! Αναμένω ανάρτηση με τα παιχνίδια σας και το ανακαινισμένο δωμάτιο. Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...