Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Οργάνωση σπιτιού-Πώς να αρχίσω

απο που να αρχισω την οργανωση του σπιτιου


Ο πρώτος μήνας του έτους έφυγε, κάνοντας την επισκόπηση των στόχων μου, θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να  περάσω στο στόχο Νο 2 για φέτος. Να οργανώσω τη ζωή μου. Το εγχείρημα θέλει σαφώς πολύ δουλειά, αλλά είναι μια διαδικασία που θα γίνει μια φορά.

Σε συζητήσεις που έχω με τις φίλες μου, σχετικά με το θέμα, καταλήγουμε στο βασικό ερώτημα : "Πώς να αρχίσω;" Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε είναι με την καθαριότητα του σπιτιού. 
Έχοντας ρυθμίσει την εβδομαδιαία ρουτίνα της καθαριότητας, διατηρούμε έτσι το σπίτι καθαρό.

από το Pinterest
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω μικρά μυστικά ώστε να μη νιώθουμε ότι χάνουμε τον πολύτιμο μας χρόνο, μόνο καθαρίζοντας το  σπίτι.
  • Ορίστε δύο ημέρες που θα κάνετε τις δουλειές του σπιτιού. Δεν είναι ανάγκη να αναλώνεστε με αυτό κάθε μέρα.
  • Παρακολουθήστε τις μεγαλύτερες γυναίκες του κύκλου σας, πώς διαχειρίζονται τα θέματα του νοικοκυριού τους και ότι σας ταιριάζει, υιοθετήστε το.
  • Χωρίστε αρμοδιότητες με τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού, οτιδήποτε μπορεί να κάνουν με ευχαρίστηση.
  • Για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό μας κάνει ευτυχισμένους.
Το επόμενο βήμα είναι η οργάνωση τoυ σπιτιού. Για να μην πελαγώσουμε και βαρεθούμε πριν ξεκινήσουμε θεωρώ ότι το πιο σωστό είναι να χωρίσουμε το σπίτι σε δωμάτια: π.χ: υπόγειο, κουζίνα, υπνοδωμάτια, μπάνια, σαλόνι,βιβλιοθήκη-γραφείο. Έτσι μπορείτε να οργανώσετε κάθε μέρα ένα χώρο.

από το Pinterest
Σχετικά με την οργάνωση του σπιτιού:
  • Ίσως η καλύτερη ιδέα είναι να ξεκινήσουμε την οργάνωση από το υπόγειο ή την αποθήκη. Είναι πολύ πιθανόν ότι αυτός ο χώρος έχει μεταμορφωθεί σε αποθήκη πραγμάτων που δεν χρειαζόμαστε, αλλά δεν μπορούμε και να αποχωριστούμε.
  • Αδειάζουμε όλα τα πράγματα από κάθε χώρο, ξεχωρίζουμε αυτά που χρειαζόμαστε πραγματικά και επανατοποθετούμε με τάξη είτε σε καλάθια είτε σε πλαστικές λεκάνες αποθήκευσης.
  • Όσο σπανιότερα χρησιμοποιούμε ένα αντικείμενο τόσο πιο ψηλά το βάζουμε.
Χώρος να ξέρετε ότι υπάρχει. Το θέμα είναι να έχει αξιοποιηθεί σωστά. Σχετικά με αυτό έχω να σας πω ότι στην τελευταία οργάνωση του σπιτιού μου, το φθινόπωρο, απέκτησα νέους χώρους αποθήκευσης αλλάζοντας μόνο την καθιερωμένη για μένα θέση των πραγμάτων. Το γεγονός ότι με είχε βολέψει μια θέση κάποτε δε σημαίνει ότι τώρα που άλλαξαν οι ανάγκες μου θα με βολεύει το ίδιο.
Έχοντας ολοκληρώσει αυτά τα δύο κομμάτια μετά μας μένει  χρόνος και ενέργεια στο να διακοσμήσουμε το σπίτι μας, να αποθηκεύσουμε τις αναμνήσεις μας σε κορνίζες, άλμπουμ, ή να ομορφύνουμε το σπίτι μας όπως επιθυμούμε.
 Το τελευταίο και πολύ σημαντικό θεωρώ στις μέρες μας είναι το να ρυθμίσουμε τον μηνιαίο προϋπολογισμό και να δημιουργήσουμε το budget του νοικοκυριού μας. Μετά από σχετική έρευνα δημιούργησα αυτό το αρχείο στο οποίο αποθηκεύω τα δεδομένα. Το παραθέτω για όποιον επιθυμεί να κάνει το ίδιο για το δικό του νοικοκυριό.

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AnttQ3277upcdHk2aHJwa0RTUFRKR1NVR3lVSDFRZ3c&usp=drive_web#gid=0

Εύχομαι να σας βοήθησε η σημερινή μου ανάρτηση και όλοι μαζί να αρχίσουμε την οργάνωση των χώρων μας και το "γενικό συμμάζεμα της ζωής μας".
Καλό υπόλοιπο Παρασκευής και να έχετε όλοι ένα όμορφο σαββατοκύριακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...