Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

The anniversary dinner

μενου για γευμα επετειου, συνταγες στησιμο τραπεζιου


Με το επετειακό γεύμα θα ξεκινήσουμε αυτή τη βδομάδα. Φέτος επέλεξα για αυτήν τη μέρα, να μαγειρέψω στον αγαπημένο μου. Το μενού περιελάμβανε τρία πιάτα και λευκό κρασί.



Ήθελα να ετοιμάσω τις αγαπημένες γεύσεις του, αλλά με μικρές παραλλαγές για να γίνει πιο πρωτότυπο το μενού, το οποίο ήταν πράσινη σαλάτα με κόκκινες πιπεριές, ντοματίνια, τυριά και βαλσάμικο ξύδι. Το κυρίως πιάτο ήταν κοκκινιστό μοσχαράκι με ψημένο πουρέ πατάτας και το επιδόρπιο τούρτα banoffee.
Ξεκινάμε με το επιδόρπιο, καθώς είναι γλυκό ψυγείου θέλει να παγώσει ώστε να σταθεί καλά. 
Για την τούρτα banoffee θα χρειαστείτε:


Υλικά: 
  • 250 γραμμ. μπισκότα με κακάο και κομματάκια σοκολάτας
  • 100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου.
  • 3 ώριμες μπανάνες
  • 400 γραμμ. ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κ.σ.  κακάο
  • 300 ml κρέμα γάλακτος 35 %  λιπαρά
Εκτέλεση:
Τρίβουμε το μπισκότο και στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τα αναμειγνύουμε. Κατόπιν σε πολύ καλά βουτυρωμένο τετράγωνο πυρέξ, ρίχνουμε το μείγμα που φτιάξαμε και το πατάμε καλά με ένα κουτάλι, ώστε να έχει παντού το ίδιο ύψος. Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο και συνεχίζουμε με την σαντιγί. Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρις ότου γίνει παχύρρευστη σαντιγί και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει ( για να τη χρησιμοποιήσουμε για το στόλισμα ). Σε κατσαρολάκι με βαρύ πάτο βάζουμε το ζαχαρούχο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει ξανθό χρώμα το γάλα. Όταν πάρει ικανοποιητικό χρώμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κακάο και μισό φλυτζάνι κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Παράλληλα στη μπισκοτένια βάση, στρώνουμε τις μπανάνες κομμένες σε ροδέλες και από πάνω βάζουμε την κρέμα που φτιάξαμε. Αφού κρυώσει, το βάζω στο ψυγείο και το αφήνω να σταθεί. Για το σερβίρισμα ρίχνουμε τη σαντιγί και λίγο ξύσμα κουβερτούρας ή τρούφα. 
Tips:
  • Προτείνω να την ξεκινήσετε από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να έχει χρόνο να παγώσει σωστά.
  •  Προσοχή στο χτύπημα της κρέμας γάλακτος, αν χτυπηθεί περισσότερο θα κόψει. 
  • Ξεκινάτε με γρήγορη ταχύτητα το μίξερ και στη συνέχεια όταν αρχίσει να πήζει χαμηλώνεται. Δεν χρειάζεται πάνω από  3-4 λεπτά.
  • Η κρέμα θα πρέπει να είναι παγωμένη. Είναι προτιμότερο να τη χτυπήσετε σε μπασίνα (μεταλλικό μπολ) για να διατηρηθεί η θερμοκρασία.
Για το μοσχαράκι με ψημένο πουρέ θα χρειαστείτε:


Υλικά:
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο λαιμό σε μερίδες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε καρέ
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 400 γραμμ. κονκασέ ντοματάκια
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 10 πατάτες
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • αλατοπίπερο φρεσκοτριμμένα.
Ροδίζουμε (θωρακίζουμε) το κρέας για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και το αφήνουμε δύο λεπτά να ψηθεί. Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες,  τον πελτέ και την πάπρικα, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας, τουλάχιστον μιάμιση ώρα. Παράλληλα ετοιμάζουμε τον πουρέ, ψιλοκόβουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και πολτοποιούμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το μισό τυρί, το βούτυρο και το αλατοπίπερο. Αν θέλετε βάζετε και λίγο μοσχοκάρυδο για τη γεύση.
Στο πυρίμαχο ταψί βάζουμε το κρέας και από πάνω τον πουρέ και το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στον αέρα στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Πριν ξεκινήσει το γεύμα καθαρίστε πολύ καλά τα λαχανικά και ετοιμάστε τη σαλάτα. Όσο αργότερα την κόψετε τόσο το καλύτερο.


Επιμεληθείτε το table setting, βάλτε τα καλά σας πιάτα και μαχαιροπίρουνα, στολίστε το βάζο σας με φρέσκα λουλούδια. Φορέστε τα καλά σας, το όμορφο χαμόγελό σας και χαρείτε την όμορφη βραδιά.

Υ.Γ: 
1) Οι συνταγές που ακολούθησα για το μενού ήταν της αγαπητής Αργυρώς, την οποία εμπιστεύομαι αρκετά, ειδικά στις συνταγές μαγειρικής που με βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπη.

2) Τη σημερινή ανάρτηση, την αφιερώνω  στον άντρα της ζωής μου. Στον αγαπημένο μου σύντροφο και φίλο, ως ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησης και του θαυμασμού μου στο πρόσωπό του. Χρόνια πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...