Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Η καλύτερη καρυδόπαστα

Συνταγή της πιο νοστιμης καρυδοπαστας

Καλημέρα σας και χρόνια πολλά. Ελπίζω να περάσατε όμορφα τις μέρες αυτές και να ξεκουραστήκατε. Την Κυριακή είχα γιορτή στο σπίτι και το γλυκό για τους καλεσμένους μου ήταν από τα χεράκια μου. Επέλεξα να τους κεράσω την πιο νόστιμη καρυδόπαστα, συνταγή της θείας Γιώτας. Από μικρή τη δοκίμαζα στις γιορτές στο σπίτι της και ήταν κάθε κουταλιά και πειρασμός. Τα κομμάτια ήταν πάντα μεγάλα, τόσο ώστε να ικανοποιούν τη λαχτάρα μας για το γλυκό, χωρίς όμως να σε λιγώνει. Η αλήθεια ήταν πώς το "φοβόμουν" να το φτιάξω μόνη μου αυτό το γλυκό αλλά ακολουθώντας κατά γράμμα τη συνταγή πράγματι βγήκε το πιο όμορφο αποτέλεσμα και γευστικά καθώς και εμφανισιακά.
Για την καλύτερη καρυδόπαστα λοιπόν θα χρειαστούμε:



Υλικά:
Για την κρέμα:

  • 2 φυτική σαντιγί,σε κονσέρβα
  • 6 κουτ. σούπας κακάο
  • 8 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Για τη  βάση:
  • 9 αυγά
  • 1 1/2 κούπα καρύδι τριμμένο
  • 6 κουτ. σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του\
  • 1 1/2 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • 1/2 φλυτζ. κονιάκ
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη 
  • 2 κουβερτούρες τριμμένες  

Για το σιρόπι:
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1/2 κούπα κονιάκ
Εκτέλεση:

Αρχίσω με την παρασκευή της κρέμας για να παγώσει και να σφίξει. Σε μια μπασίνα, χτυπάω τη σαντιγί για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να διπλασιαστεί ο όγκος της. Στη συνέχεια ρίχνω σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη και πλέον θα έχει μια πιο συμπαγής δομή η κρέμα μας. Τέλος προσθέτω το κακάο και ανακατεύω ώστε να πάρει σοκολατένια γεύση και χρώμα η κρέμα. Τη βάζω στο ψυγείο, θα τη χρησιμοποιήσω αργότερα στο στόλισμα του γλυκού.


Κατόπιν αφού χωρίσω τα αυγά μου, χτυπώ πρώτα τα ασπράδια ώστε να γίνουν μια αφράτη μαρέγκα. Στη συνέχεια αναμειγνύω τους κρόκους γύρω στα πέντε λεπτά ώστε, να πάρουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα και προσθέτω τη ζάχαρη άχνη. Στη συνέχεια ρίχνω την τριμμένη κουβερτούρα και το αλεύρι με το μπέϊκιν. Σιγά σιγά θα αρχίσει να σφίγγει το μείγμα, γιατί δεν έχει πολλά υγρά. Ρίχνουμε το κονιάκ και συνεχίζουμε την ανάδευση. Ρίχνω τα καρύδια και την ανάδευση πλέον την κάνω με μια μαρίζ. Τέλος προσθέτω τη μαρέγκα και "διπλώνω" το μείγμα σιγά σιγά ώστε να πάρει αυτή τη μορφή το μείγμα μας.


Στρώνω λαδόχαρτο στο ταψί, και ρίχνω το μείγμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για τουλάχιστον μια ώρα, πριν το βγάλουμε, δοκιμάζουμε με το μαχαίρι μας να δούμε αν κρατάει ζύμη. Παράλληλα ενώ ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι, και το αφήνουμε να κρυώνει.
Αφού βγάλω το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζω. Όταν κρυώσει η καρυδόπαστα την καλύπτω με την κρέμα που έχω φτιάξει νωρίτερα.


Στολίζω με τριμμένη κουβερτούρα και με καρύδι.


Tips:

  1. Τα αυγά τα χτυπάμε πολύ καλά για να μην αφήνουν μυρωδιά
  2. Η κρέμα είναι αρκετή ώστε αν επιθυμούμε μπορούμε να χωρίσουμε τη βάση στη μέση και να βάλουμε και εκεί κρέμα. Έτσι θα πάρει ύψος το γλυκό και θα είναι πιο κρεμένιο! Σε αυτήν την περίπτωση, το σιρόπιασμα το κάνω πριν τοποθετήσω την κρέμα.
  3. Σχετικά με την κουβερτούρα, ήταν αρκετά κουραστική η διαδικασία το να την τρίψεις στον τρίφτη. Προτείνω για τη βάση να χρησιμοποιήσετε τα σακουλάκια με την τριμμένη και για το γαρνίρισμα να τρίψετε μόνοι σας.
  4. Διατηρήστε στο ψυγείο.
  5. Η πραγματική συνταγή έχει τα διπλάσια υλικά, αλλά εγώ δεν χρειαζόταν να κάνω τόσο μεγάλη ποσότητα.


Θεία μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνταγή σου. Μακάρι να ζούσαμε  κοντά να σε κεράσω το γλυκάκι σου. Φιλάκια πολλά, να έχεις μια υπέροχη μέρα!

2 σχόλια:

  1. Μπράβο!! Τέλειο το γλυκάκι σου.. αφράτο και πολυ γευστικό!! Το έφτιαξα αλλά με λιγότερα αυγουλάκια (6) και δεν έμεινε ουτε καρύδι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Ματίνα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και που μας άφησες και τις εντυπώσεις σου. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η συνταγή και για το τιπ που μοιράστηκες.Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω και εγώ έτσι.
    Υ.Γ: Χάρηκα πολύ με το σχόλιό σου. Ελπίζω να είσαι καλά και να τα πούμε και από κοντά κάποια στιγμή, πάνε πολλάαα χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...