Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Αρωματικά φυτά

αρωματικα φυτα για φυτευση σε μπαλκονι

Μια από τις δουλειές που κάνω συνήθως με βαριά καρδιά είναι ο καθαρισμός του μπαλκονιού. Προσπαθώ να το διατηρώ όσο το δυνατόν πιο καθαρό γιατί δεν θέλω να το καθαρίζω συνεχώς.
Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχα βάλει ούτε μια γλάστρα στο μπαλκόνι, αν και λόγω επαγγέλματος θα περίμενε κανείς το μπαλκόνι μου να είναι γεμάτο λουλούδια.Αυτήν την άνοιξη είπα να κάνω την αρχή με "εύκολα φυτά" που δε θα με ταλαιπωρήσουν με τις απαιτήσεις τους και παράλληλα είναι πολύ χρήσιμα.
Επέλεξα γλαστράκια με αρωματικά, μικρόφυλλο βασιλικό, λεβάντα, δενδρολίβανο και για ομορφιά και το άρωμά του, το λεπτεπίλεπτο άλυσσο που ευωδιάζει μέλι!


Εκτός του βασιλικού που απαιτεί αρκετό νερό τα υπόλοιπα είναι πολύ εύκολα φυτά και έχουν ελάχιστες απαιτήσεις.


Η επιλογή των συγκεκριμένων αρωματικών έγινε και για τη χρήση τους στη μαγειρική. Έχετε δοκιμάσει ποτέ πόσο πολύ ταιριάζει το δενδρολίβανο με το χοιρινό ή ο φρέσκος βασιλικός με τη ντομάτα;
Επίσης όταν ανθίσει η λεβάντα μπορείτε να κρατήσετε το άνθος της σε πουγκάκια στη ντουλάπα σας, ως φυσικό αντισκοριακό.Γενικά πριν στολίσετε το μπαλκόνι σας με φυτά να έχετε υπόψιν σας ότι τα φυτά είναι και αυτά ζωντανοί οργανισμοί και αν δεν έχετε χρόνο για την περιποίησή τους, ή λείπετε πολύ από το σπίτι σας καλύτερα να μην προχωρήσετε στη φύτευση,
Σε μια Αθήνα με ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο να ανέρχεται  περίπου στα 2,5 τ.μ σε σχέση με την Ουάσιγκτον των 50 τ.μ ανά κάτοικο, οποιαδήποτε μορφή πρασίνου σίγουρα θα ήταν ανακουφιστική.
Ξανασκεφτείτε λοιπόν την ιδέα του να πρασινίσουμε το μπαλκόνι μας, αρχίζοντας με λίγα γλαστράκια αρωματικών. Ήδη αυτή η μικρή γωνίτσα μου έχει φτιάξει τόσο πολύ τη διάθεση που σκέφτομαι από τώρα το σχέδιο φύτευσης που θα ακολουθήσω για το μπαλκόνι μου.

Tip:

  1. Στο βασιλικό καλό είναι όταν εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά σπόρια ( λευκά λουλουδάκια ) να τα αφαιρέσετε, είναι πολύ τρυφεροί οι βλαστοί που γίνεται με το χέρι, δε χρειάζεται κλαδευτήρι. Η διαδικασία λέγεται κορφολόγημα και επιτρέπει στο φυτό να έχει υγιή και σφαιροειδή μορφή. Με αυτόν τον τρόπο, παρατείνουμε το χρόνο ζωής του και την καλλωπιστική αξία του φυτού.
Καλή επιτυχία στις φυτεύσεις σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...