Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Καθαρίστε το σπίτι σε λιγότερο από μια ώρα!

ρουτινα νοικοκυριου σε λιγοτερο απο μια ωρα

φωτογραφία από google εικόνες

Κάθε χρόνο την έναρξη του φθινοπώρου, την επιβεβαιώνει ο κατάλογος ΙΚΕΑ που με περιμένει στην είσοδο του σπιτιού μου. Έτσι με το καφεδάκι μου ανά χείρας, ξεφυλλίζω τον κατάλογο και κάνω σχέδια για το πώς θα ανανεώσω φθηνά και εύκολα το σπίτι μου. Γενικά ο Σεπτέμβρης για εμένα είναι μήνας ανανέωσης και αναθεώρησης των πραγμάτων. Είναι τρόπον τινά μια δεύτερη "πρωτοχρονιά", ένα δεύτερο μηδένισμα του κοντέρ μέσα στο ίδιο έτος. Οι πρώτες μέρες τουλάχιστον είναι αυτές που δίνω λίγο χρόνο στον εαυτό μου, να χαλαρώσει από το καλοκαίρι, από την σχετική ανεμελιά και να ετοιμαστώ για το χουχούλιασμα και το παρεϊστικο φθινόπωρο.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά, προϋποθέτουν ένα καθαρό, οργανωμένο και μοσχομυριστό σπίτι. Στη σημερινή ανάρτηση θα αναλύσω ένα νέο τρόπο που έχω υιοθετήσει, ώστε να κάνω τις δουλειές του σπιτιού, αφιερώνοντας λιγότερο από μια ώρα. Τόσο μπορώ να διαθέσω από τον ελεύθερο χρόνο μου. Προτιμώ να κάνω άλλες δραστηριότητες από το αναλώνομαι συνεχώς στην καθαριότητα του σπιτιού.

Αρχικά δίνω τις εξής συμβουλές που θεωρώ ότι είναι αρκετά βοηθητικές.
Είναι πολύ βολικό να έχετε ένα μικρό καλάθι σε κάθε χώρο ώστε να μαζεύετε εκεί πράγματα που έχουν παραπέσει και χρειάζονται αναδιοργάνωση, παιχνίδια, βιβλία, ρούχα και οτιδήποτε δε βρίσκεται στη θέση του.
Όταν θα πάρουμε απόφαση ότι θα ξεκινήσουμε την καθαριότητα του σπιτιού, για να είμαστε αποτελεσματικοί, δε θα πρέπει να μας αποσπά τίποτα την προσοχή. Έτσι με αυτόν τον τρόπο σε λιγότερο από μια ώρα έχουμε ξεμπερδέψει με τις δουλείες και έχουμε τον χρόνο μας ελεύθερο να τον διαθέσουμε όπως επιθυμούμε, χωρίς το βραχνά των μισοτελειωμένων δουλειών.
Ξεκινώ λοιπόν με τα υπνοδωμάτια. Δε διαθέτω πάνω από 8 λεπτά:

  • Στρώσιμο τα κρεβάτια
  • Ξεσκόνισμα επιφανειών
  • Συλλογή διαφόρων αντικειμένων στο καλάθι για να οργανωθούν αργότερα 
Συνεχίζω με τα μπάνια όπου επίσης ο χρόνος για το καθάρισμα είναι 8 λεπτά:
  • Σαπούνισμα όλων των επιφανειών με απολυμαντικό
  • Αφήνω λίγο το απορρυπαντικό να δράσει και στη συνέχεια κάνω το wc
  • Ξεβγάζω τις σαπουνάδες και συνεχίζω στο επόμενο δωμάτιο
Ακόμα και στο σαλόνι-τραπεζαρία διαθέτω 8 λεπτά από το χρόνο του καθαρίσματος.
  • Ξεσκόνισμα όλων των επιφανειών. 
  • Συμμάζεμα ακαταστασίας σε καλάθι για επαναδιοργάνωση εκ των υστέρων.
  • Ισιώνουμε τα μαξιλάρια και τα ριχτάρια
Για την κουζίνα, διαθέτουμε 15 λεπτά από τον χρόνο μας
  • Πλένουμε πιάτα ή τα τοποθετούμε στο πλυντήριο
  • Σαπούνισμα πάγκων και νεροχυτών με πλούσιο ζεστό σαπουνόνερο
  • Καθάρισμα τυχόν υπολειμμάτων στην ηλεκτρική κουζίνα
  • Γρήγορο πέρασμα των ντουλαπιών με ένα καλά στυμμένο πανί
Τέλος διαθέτουμε 15 λεπτά στον καθαρισμό των πατωμάτων με την ηλεκτρική σκούπα και το σφουγγάρισμα τους.
Έτσι σε λιγότερο από μια ώρα έχουμε καθαρίσει το σπίτι μας, γρήγορα και καθόλου κουραστικά. Μας μένει αρκετός χρόνος ώστε να οργανώσουμε την ακαταστασία και να χαρούμε δραστηριότητες με την οικογένεια μας.
Πάντα είναι πιο εύκολο να διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό, πριν προλάβει καν να λερωθεί. Σκεφτείτε αν για παράδειγμα κάθε πρωί αφού τελειώσετε την πρωινή σας υγιεινή, καθαρίσετε με ένα σφουγγάρι τον νιπτήρα και τον καθρέπτη, δε θα το δείτε ποτέ λερωμένο. Θα ξεκινάτε τη μέρα σας σε ένα όμορφο και λαμπερό μπάνιο.
Επίσης μια φορά την εβδομάδα καλό είναι δίνουμε λίγο από το χρόνο μας για να καθαρίσουμε το μπαλκόνι και τα τζάμια καθώς και τις υπόλοιπες δουλειές, όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερη ανάρτηση σχετικά με τα μυστικά του νοικοκυριού μου.
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαι, ούτε ήμουν ποτέ πρότυπο καθαριότητας, απλά επειδή το θεωρώ μια δουλειά που πρέπει δυστυχώς να γίνει, και ως κλασική τεμπέλα, που θα έλεγε και μια ψυχή, ψάχνω να βρω ρουτίνες καθαριότητας και εύκολους τρόπους να ξεμπερδεύω εύκολα και γρήγορα με το νοικοκυριό. Κακά τα ψέμματα σε κανένα δεν αρέσει να βρίσκεται σε ένα ακατάστατο και βρώμικο περιβάλλον, αλλά από την άλλη ο ελεύθερος χρόνος όλων μας είναι τόσο περιορισμένος, που είναι κρίμα να αναλώνεται αποκλειστικά και μόνο στην καθαριότητα του σπιτιού. Αν έχετε και εσείς κάποιο μικρό μυστικό σχετικά με τη ρουτίνα της καθαριότητας του σπιτιού και της οργάνωσης των δουλειών, θα χαρώ πολύ να το μοιραστείτε μαζί μας!

Καλό και δημιουργικό φθινόπωρο εύχομαι σε όλους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...