Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Άνδρος, η αριστοκρατική!

μινι οδηγος για την ανδρο

Πριν να χορτάσουν τα μάτια μου λευκό και γαλάζιο, να ευχαριστηθώ θαλασσινή αύρα και μαγικές ακρογιαλιές, να σου πάλι στο πλοίο της γραμμής να επιστρέφω πίσω. Σε κάθε ταξίδι τα ίδια, σε κάθε νέο τόπο που γνωρίζω δεν μπορώ να τον αποχαιρετήσω με τίποτα, πόσο μάλλον τη ξεχωριστή και αριστοκρατική Άνδρο. Τρεις νύχτες και τέσσερις ημέρες ήταν αρκετές να την αγαπήσω και να τη βάλω στην πρώτη θέση στην καρδιά μου.



Ένας όμορφος τόπος που σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή. Με το συμβατικό καράβι, μόλις δύο ώρες από τη Ραφήνα! Νωρίς νωρίς φτάσαμε στην Άνδρο και αμέσως εγκλιματιστήκαμε στους ρυθμούς του νησιού. Της ηρεμίας, της ξεγνοιασιάς.
Πρώτος σταθμός μπάνιο στην όμορφη παραλία του Ζόργκου.  Νερό κρυστάλλινο και καθαρό, δροσερό τόσο όσο. Η παραλία μεγάλη αρκετά ώστε να έχεις ικανοποιητική απόσταση από τους άλλους λουόμενους, όπως και στις περισσότερες παραλίες της Άνδρου. Ευτυχώς ακόμα δεν έχουν καλύψει με ομπρέλες και ξαπλώστρες, κάθε χιλιοστό άμμου ώστε να εκμεταλλευτούν στο έπακρον την παραλία.


Η συνέχεια περιελάμβανε φαγητό στη ξακουστή πλέον ταβέρνα του Κόσση, που η φήμη της ήταν εφάμιλλη της  ποιότητας και της εξυπηρέτησής της. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κατσικάκι του στη λαδόκολλα με τοπικά τυριά και την μπύρα Νήσος, τηνιακής προέλευσης. Το ίδιο βράδυ επισκεφθήκαμε τη χώρα.

Όμορφα νεοκλασικά κτίρια, του προηγούμενου αιώνα, καθαρά πλακόστρωτα και ντόπιοι πολύ ευγενικοί και ευχάριστοι, παιδιά παίζουν στην πλατεία. Θύμιζε χωριό, βράδυ καλοκαιριού. Οι τουρίστες είναι οι μειοψηφία στο συγκεκριμένο κάδρο. Αυτό το ζεστό απόγευμα του Ιουλίου, τίποτα δε μου θύμιζε το σκηνικό που έχω συνηθίσει στα άλλα νησιά.
Οι παραλίες που επισκεφθήκαμε ήταν αυτή που βρίσκεται στον όρμο Κορθίου, με την ονομασία "της γριάς το πήδημα" και τα Άχλα.


Σχετικά με τα Άχλα, υπάρχει ένα καραβάκι που κάνει καθημερινά το δρομολόγιο από τη χώρα για αυτήν την παραλία, στην οποία πραγματικά αξίζει μία επίσκεψη.Ένας τεράστιος κόλπος με πολύ όμορφα νερά, ξεχωριστά. Βέβαια όπως μάθαμε όταν φυσάει δεν πραγματοποιείται το δρομολόγιο. Αν πας με το καραβάκι θα μείνεις εκεί μόνο τρεις ώρες. Το αναφέρω γιατί σε κάποιους ίσως δεν είναι αρκετό. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι σχεδόν αδύνατη καθώς υπάρχει μια πολύ επικίνδυνη και κακοτράχαλη διαδρομή, η οποία είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει κάποια υλική ζημιά στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που έχετε τζηπ δεν υπάρχει πρόβλημα αν και πάλι χρειάζεται τεράστια προσοχή.


Στη χώρα αξίζει επίσης να κάνετε τη βόλτα από το κέντρο μέχρι το σημείο που υπάρχει το μνημείο του αφανή ναύτη. Έφτασα εκεί την ώρα που σουρουπώνει και οι εικόνες και τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος μέσα στο Αιγαίο είναι πραγματικά κάτι που δύσκολα φεύγουν από το μυαλό σου. Με μια λέξη, μαγεία που ακόμα και η φωτογραφία δύσκολα μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα.


Το γραφικό λιμανάκι του Μπατσίου το προτείνω για ένα απογευματινό καφεδάκι ή το ποτό σας, άλλωστε όλοι συμφωνούν ότι η καρδιά της Άνδρου, τουλάχιστον της νυχτερινής, χτυπά στο Μπατσί.


Ευχάριστη έκπληξη η κυρία Νάνα, ιδιοκτήτρια της βίλλας η οποία ήταν πάντα πρόθυμη να μας βοηθήσει, μας καλοδέχθηκε με τοπικές λιχουδιές, γλυκά του κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες.
Από το όμορφο δωμάτιο, διακοσμημένο με νησιώτικο στυλ,  της βίλλας Άρνη, έβλεπα κάθε πρωί τα φορτωμένα κλαδιά της βουκαμβίλιας που έγερναν στο μπαλκόνι μου και μου έλεγαν καλημέρα και στο βάθος τα ασπρισμένα σπιτάκια του Μπατσίου, χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο και το γαλάζιο να μου στέλνει όλη τη θετική του ενέργεια για να ξεκινήσω τη μέρα μου. Και με όλο αυτό το σκηνικό δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι αυτό λέγεται ποιότητα ζωής. Το να βλέπεις τη θάλασσα και να σου στέλνει τη γλυκιά της αύρα.


Ο γνώριμος ήχος του ελληνικού καλοκαιριού, τα τζιτζίκια, το τριζόνι, τα κύματα που σε γαληνεύουν, ένα κέρασμα υποβρύχιο βανίλια σε δροσερό νερό ή μια φέτα παγωμένο καρπούζι. Και είναι τόσο μαγευτικό και υπέροχο το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο και είσαι τυχερός που έχει γεμίσει το μυαλό σου με τέτοιες εικόνες, ήχους και γεύσεις.
Φτάνοντας στο Γαύριο και ούσα πάνω στο καράβι της επιστροφής στη μεγάλη πόλη, είμαι πεπεισμένη ότι σε αυτό το νησί δε θα πω αντίο, αλλά εις το επανειδείν, υπέροχη και αριστοκρατική Άνδρο.




2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια (εκ μέρους της κας Νάνας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Χαιρετισμούς στην κυρία Νανα, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

      Διαγραφή

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...