Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Πάστα φλώρα,η σπιτική

συνταγη για παστα φλωρα

Με την άφιξη του νέου έτους, τα ντουλάπια της κουζίνας μου, μετά από τις εορταστικές δημιουργίες είχαν γεμίσει με τρόφιμα, περισσότερα απ'ότι συνήθως. Η ανάγκη για αναδιοργάνωση λοιπόν ήταν επιτακτική. Σε αυτή τη φάση διαπίστωσα ότι είχα αρκετά βάζα με σπιτικές μαρμελάδες, που κατά καιρούς μου δίνουν ή που έχω φτιάξει η ίδια και δεν είχαν καταναλωθεί. Οπότε προσπάθησα να σκεφτώ μια ιδέα να χρησιμοποιήσω έξυπνα τις σπιτικές μαρμελάδες. Η πρώτη σκέψη μου μόλις είδα τη σπιτική μαρμελάδα φράουλα ήταν φυσικά πάστα φλώρα! Ένα από τα αγαπημένα γλυκίσματα των παιδικών μου χρόνων, θα συνόδευε τώρα το απογευματινό μου καφεδάκι. 

Για την πάστα φλώρα με σπιτική μαρμελάδα θα χρειαστούμε:




Υλικά:
500 γραμ. σπιτική μαρμελάδα
450 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
225 γραμ. βούτυρο
50 γραμ.καστανή ζάχαρη
100 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κ.γ μπεϊκιν πάουντερ
1 βανίλια
2 κ.σ κονιάκ
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν, στο ίδιο μπόλ προσθέτουμε τις δυο ζάχαρες και τα ανακατεύουμε μεταξύ τους. Σε ένα άλλο μπολ αναδεύουμε τα αυγά με το κονιάκ το αλάτι και τη βανίλια. Ανοίγουμε λακούβα στο μπολ με το αλεύρι και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει ενιαία μπάλα εύπλαστη. ( Σε αυτή τη φάση ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα ). Τυλίγουμε τη μπάλα σε μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα.


Ξεχωρίζουμε περίπου το 1/3 της ζύμης και να κάνουμε το χαρακτηριστικό σκέπασμα αργότερα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο και παχύ φύλλο περίπου 4 χιλιοστών. Το στρώνουμε σε πολύ καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα. Στρώνουμε καλά το φύλλο και προσέχουμε ώστε να προεξέχει από τα τοιχώματα της ταρτιέρας.


Προσθέτουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας να καλύψει όλο το φύλλο και στη συνέχεια ανοίγουμε νέο φύλλο από το οποίο κόβουμε ίσες λωρίδες περίπου 1 εκατοστού πάχους και φτιάχνουμε το καρό της πάστας φλώρας ή όποιο άλλο σχέδιο σας αρέσει. Φτιάχνουμε όμορφα το περίγραμμα.


 Σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180 C για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη.


Τip:
  1. Αν δεν είναι δική σας η μαρμελάδα και δεν ξέρετε πόση ζάχαρη έχει στη σύσταση της, επειδή συνήθως είναι γλυκιές αρκετά οι μαρμελάδες, περιορίστε τη ζάχαρη από τη ζύμη γιατί θα βγει πάρα πολύ γλυκό το αποτέλεσμα.
  2. Τα υλικά σας να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Αν σας περισσέψει ζύμη, μπορείτε να φτιάξετε ωραιότατα μπισκοτάκια με το κουπάτ της αρεσκείας σας. Τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν. Επειδή η ζύμη είναι πραγματικά πολύ μπισκοτένια, τα μπισκότα βγήκαν ήταν εξαιρετικά.
  4. Το πόσες λωρίδες θα στρώσετε στο σκέπασμα της τάρτας σας είναι καθαρά υποκειμενικό. 
Όπως τις περισσότερες φορές, βασίστηκα στη συνταγή της αγαπημένης πλέον μαγείρισσας Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν την πάστα φλώρα, την προτείνω ανεπιφύλακτα!
Φιλιά και καλό απόγευμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...