Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Οργάνωση του χρόνου στην κουζίνα

Πότε και τι να μαγειρέψω όταν γυρνώ από τη δουλειά


Μια φίλη του blog με ρώτησε, αν έχω κάποια ιδέα να μοιραστώ για όλες τις φίλες που εργάζονται και δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν για την επόμενη ημέρα. Σίγουρα το να είσαι γυναίκα, δεν είναι το ευκολότερο πράγμα, εκτός και αν έχεις μια σειρά από βοηθούς, άλλον για τις δουλειές του σπιτιού, άλλο για το μαγείρεμα, άλλο για τα ψώνια. Φυσικά αυτό θυμίζει περισσότερο σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας για τα δεδομένα της σημερινής γυναίκας.




Τι να μαγειρέψω αύριο; Πόσες και πόσες φορές δε το έχετε πει, έχετε στύψει το μυαλό σας για να βρείτε την απάντηση και αφού εμφανιστεί η φαεινή ιδέα θα πρέπει να βρείτε και το χρόνο να αφιερώσετε στο μαγείρεμα του φαγητού, εκεί κάπου ανάμεσα στο άπλωμα του πλυντηρίου, τη σκούπα και όλα αυτά που τρέχεις να προλάβεις γυρνώντας κατάκοπη από τη δουλειά.
Αν έχεις βαρεθεί να έχεις το ψυγείο σου γεμάτο ταπεράκια και ο άντρας σου να τρώει πότε το φαγητό της μανούλας του και πότε της πεθεράς, σήμερα βάλε μια τελεία σε αυτό το κεφάλαιο. Σκέφτηκα κάποιες ιδέες που ίσως σε βοηθήσουν.

  • Το Σάββατο ή την Παρασκευή το απόγευμα ή όποτε έχεις ρεπό, αφού αποφασίσετε τι τραβάει η όρεξη σας για την εβδομάδα που θα έρθει, κάντε τη λίστα και αγοράστε όλα τα υλικά άμεσα. 
  • Τα Σαββατοκύριακα που το πρόγραμμα είναι πιο ελεύθερο, αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο στη μαγειρική για να μαγειρέψεις κάτι πιο πολύπλοκο που δε θα μπορείς μέσα στη βδομάδα. Επίσης με αυτόν τον τρόπο ίσως σου περισσέψει και κάποια μερίδα, ώστε να γλυτώσεις το μαγείρεμα τη Δευτέρα.
  • Με το που γυρίσεις σπίτι, αν η πρώτη σου δουλειά είναι να βάλεις την κατσαρόλα στη φωτιά, σε μια μιάμιση ωρίτσα, θα έχεις ξεμπερδέψει.
  • Οι μεγαλύτερες εργαζόμενες γυναίκες που γνωρίζω, συνηθίζουν να ξυπνούν τα χαράματα και να μαγειρεύουν πριν φύγουν για τη δουλειά. Αν είσαι πρωινός τύπος, ίσως σε βοηθήσει, εγώ το θεωρώ λίγο βάρβαρο για να είμαι ειλικρινής.
  • Κάνε την υποθετική σκέψη ότι είσαι μόνη σου. Δε μπορείς να βασιστείς ούτε στη μαμά σου, ούτε στην πεθερά σου. Υπέθεσε ότι είσαι χιλιόμετρα μακριά τους. Δεν έχεις άλλη επιλογή, Ίσως και εκείνες όταν ήταν στην ηλικία σου, μάλλον δεν είχαν αυτήν την πολύτιμη βοήθεια και έπρεπε να τα καταφέρουν μόνες τους. Τις ευχαριστούμε για όλη αυτήν την βοήθεια άλλα μάλλον περισσότερο κακό μας κάνουν, κακομαθαίνοντάς μας, παρά καλό.
  • Όταν πας για ψώνια και έχεις χρόνο μπορείς να κάνεις μια μικρή προετοιμασία, πχ  μπορείς να κόψεις και να πλύνεις τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσεις στην παρασκευή του φαγητού και να τα καταψύξεις για να διατηρηθούν. Επίσης μια πολύ καλή ιδέα είναι να ετοιμάσεις μείγμα για μπιφτέκια, να τα πλάσεις και να τα καταψύξεις. Όταν έρθει ώρα απλά θα τα μαγειρέψεις. Με αυτούς  τους τρόπους, γλυτώνεις αρκετό χρόνο στο μαγείρεμα.

  • Αν τελικά, έχεις οργανωθεί και τα καταφέρνεις μπορείς να βοηθηθείς και από το μηνιαίο μενού που είχα ετοιμάσει σε προηγούμενη ανάρτηση.
  • Ο αντρούλης σου θέλει να φάει φαγητό απ΄τα χεράκια σου. Επιπλέον όπως λέει και το ρητό, ο έρωτας περνάει από το στομάχι.
  • Σαν τελευταίο τιπ αναφέρω και την περίπτωση του μαγειρέματος με τη χρήση της χύτρας ταχύτητας. Εγώ δεν την χρησιμοποιώ και δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα στη γεύση, αλλά η αλήθεια είναι ότι μειώνει τόσο το χρόνο μαγειρέματος που ίσως σας βοηθήσει κάποια δύσκολη μέρα.
Λίγες ιδέες για σχετικά γρήγορα φαγητά που μπορείτε να φτιάξετε τις καθημερινές:

Ρολό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, Κοτόπουλο λεμονάτο. Ψάρι ψητό με βραστά λαχανικά, μακαρόνια με κιμά, μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα, καρμπονάρα, με πέστο βασιλικού. Φασολάκια, αρακάς, σπανακόρυζο, αγκινάρες, φακές, φακόρυζο, ρεβίθια, ρεβιθόρυζο, λαχανόρυζο, μπάμιες με κοτόπουλο, μπριαμ, σουφλέ τυριών με τόνο, σουφλέ τυριών με μπρόκολο.Μπιφτέκια με πατάτες. ψαρόσουπα. Μπριζόλες.

Αυτές οι ιδέες είναι σχετικά εύκολες και γρήγορες συνταγές που συνήθως δε σας θέλουν πολλή ώρα στην κουζίνα. 

Εύχομαι να βοήθησαν οι ιδέες μου την καθημερινή σας ρουτίνα. 

Υ.Γ: αν έχετε κάποιο τιπ που σας βοηθάει και εσάς στο καθημερινό μαγείρεμα, το περιμένουμε με χαρά.

Φιλιά πολλά καλό Σαββατοκύριακο.

2 σχόλια:

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...