Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Οργάνωση σπιτιού

Από που να αρχίσω μέρος ΙΙ-λίγα τιπς ακόμα



Η επισκόπηση του 2015, έδειξε ότι η πιο δημοφιλής ανάρτηση στο μπλoκ μου είναι "οργάνωση-πως να αρχίσω" και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο πιο δημοφιλές. Γι ΄αυτόν το λόγο θα εμβαθύνω λίγο ακόμα σήμερα στο θέμα.
Πριν πας να αγοράσεις κάδους, καλάθια, ράφια και χώρους για να αποθηκεύσεις όλα όσα χρειάζονται οργάνωση, πρώτα πρέπει να έχεις πάρει την απόφαση ότι πρέπει να ξεκαθαρίσεις όλα όσα σε βαραίνουν, οτι πραγματικά το θέλεις και ότι με  αυτήν την κίνησή σου θα σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένη και ξαλαφρωμένη.
  • Για να γίνει όμως σωστά η οργάνωση πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια πράγματα θα οργανώσουμε. Είναι αδύνατον να οργανώσουμε πράγματα που πραγματικά χρειαζόμαστε  και την αταξία ή ακαταστασία ή clutter όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι φίλες μας στα μπλογκ της Αμερικής. Για να σε διευκολύνω θα σου θέσω αυτό το ερώτημα που πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει πολύ στο να βρεις τη λύση, τι να κρατήσεις και τι να πετάξεις. Διαβάζοντας ένα άρθρο σχετικά με το πώς να αρχίσεις να ξεκαθαρίζεις τι δεν χρειάζεσαι πια και πρέπει να αποχωριστείς, ο συγγραφέας έκανε την ερώτηση "ας υποθέσουμε πως το σπίτι σου κινδύνευε από κάποια φυσική καταστροφή και έπρεπε να αποφασίσεις σε λίγα λεπτά ποια πέντε πράγματα δε θα ήθελες να αποχωριστείς ποια θα ήταν αυτά?" Ουπς, τι ήταν και αυτό! Είναι μια υποθετική ερώτηση που όμως με έκανε να σκεφτώ και μάλιστα ακόμα δεν έχω ξεκάθαρη τη λίστα στο μυαλό μου. Ωστόσο όταν ξεκίνησα την οργάνωση με βοήθησε πολύ η ερώτηση, έχοντας την μαύρη σακούλα των σκουπιδιών στο ένα χέρι και στο άλλο το καλάθι για τα πράγματα που θα κρατήσω έκανα την ερώτηση, θα ήσουν μέσα στα πέντε που θα έπαιρνα μαζί μου? ( αυτό φυσικά αφορά σε αντικείμενα που είτε έχεις να χρησιμοποιήσεις πολλά χρόνια, είτε είναι δώρο κάποιου που δε σου αρέσει αλλά το κρατάς για συναισθηματικούς λόγους, είτε είναι χαρτούρα η οποιά δεν είναι αρχειοθετημένη. Έχουμε κάνει λοιπόν την αρχή. Το ξέρω ότι είναι στενάχωρο, ειδικά με κάποια αντικείμενα μπορεί να το σκεφτείς αρκετά, από την άλλη παραμένει πάντα ένα αντικείμενο. Χωρίζουμε λοιπόν τους χώρους του σπιτιού και τους ξεκαθαρίζουμε έναν ένα για να μην μας πέσει βαρύ όλο αυτό. Στο τέλος θα είστε σίγουρα απαλλαγμένοι από ένα τεράστιο βάρος. 
  • Αφού κάνουμε το μεγάλο ξεκαθάρισμα και βρούμε μια θέση σε όλα τα αντικείμενα που έχουμε αποφασίσει ότι θα κρατήσουμε, όπως καταλαβαίνετε αυτό σε ένα σπίτι που είναι ζωντανό είναι αδύνατον να διατηρηθεί έτσι επ΄άπειρον, ρυθμίστε το ρολοί και αφιερώστε 15 λεπτά από το χρόνο σας για να αναδιοργανώσετε μικρά project  που πιθανόν να έχουν αποδιοργανωθεί από την καθημερινή χρήση. Π.χ το συρτάρι της κονσόλας εισόδου, το ντουλάπι με τις κατσαρόλες, το συρτάρι με τα αναλώσιμα, το ντουλάπι με τα τάπερ, κάτω από το νεροχύτη, κάτω από τον νυπτήρα του μπάνιο κλπ. Τις περισσότερες φορές πιθανόν να έχετε τελειώσει πριν καν χτυπήσει το ρολόι! 
  • Μην αφήνετε τίποτα να αποσπά την προσοχή σας αυτά τα λεπτά της αναδιοργάνωσης, βάλτε το κινητό στο αθόρυβο, κλείστε τον υπολογιστή και ανοίξτε δυνατά το ράδιο, στον αγαπημένο σας σταθμό. Μόλις τελείωσετε τη δουλειά σας είστε ελεύθερη να κακομάθετε τον εαυτό σας αφού ήταν τόσο κάλο παιδί.
  • Μην ξεμυαλίζεστε από τις φωτογραφίες των σπιτιών των μπλόγκερ του εξωτερικού! Σίγουρα είναι μια απίστευτη πηγή έμπνευσης όμως, αυτά τα σπίτια μοιάζουν πολύ ψεύτικα σαν να μη ζεί μέσα τους οικογένεια. Είναι πραγματικά ονειρεμένα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο οι ιδιοκτήτες του ζουν μέσα σε αυτά, ή φοβούνται μήπως χαλάσουν την τελειότητα του ζόντας, μαγειρεύοντας, καλώντας φίλους μέσα τους. Στον αντίποδα έχετε το σπίτι σας, που είναι ο παραδεισός σας, ή μάλλον θα έπρεπε να είναι.Από την είσοδο του κιόλας θα πρέπει να νιώθετε ευτυχισμένοι που επιστρέψατε στη φωλίτσα σας. Φτιάξτε, καθαρίστε, αναδιοργανώστε, διακοσμήστε το όπως είναι το ονειρεμένο σας σπίτι και ζήστε μέσα σε αυτό, απολαύστε το!
  • Τη στιγμή που χρησιμοποιείτε ένα αντικείμενο ή ένα ρούχο επιστρέψτε το αμέσως στη θέση του. Αν το αφήσετε ίσως βαρεθείτε να το κάνετε αργότερα. Έτσι συσσωρεύεται η ακαταστασία και μετά μας παίρνει περισσότερη ώρα να τα επανατοποθετήσουμε στην αρχική τους θέση.
  • Προγραμματίστε τη μέρα σας με μια μικρή λίστα η οποία θα περιέχει το top 3 που πρέπει να γίνουν μέσα στη μέρα.Προσπαθήστε να κλείσετε τα 3 αυτά θέματα όσο νωρίτερα μπορείτε μέσα στην ημέρα.
  • Για κάθε νεο αντικείμενο που αγοράζετε, θα σκέφτεστε αν πραγματικά το χρειάζεστε και τους λόγους που το αγοράζετε. Αν το αγοράζετε επείδη είναι σε πολύ καλή έκπτωση, ή επειδή το είδατε στο pinterest και το ζηλέψατε αλλά μάλλον δε το χρειάζεστε τόσο, ίσως καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε δυο αντικείμενα που θα πρέπει να φύγουν για να έρθει το νεο ( αλλιώς με μαθηματική ακρίβεια, τα πράγματα που θα έχετε, θα κατακλύσουν το σπίτι και εσείς απλά θα καθαρίζετε συνεχώς έπιπλα και θα αναδιοργανώνετε).
Αυτά τα μικρά μυστικά νομίζω ότι θα μας βοηθήσουν περισσότερο στο να το πάρουμε απόφαση οτι χρειαζόμαστε την οργάνωση και να πάρουμε φόρα.
Θα επιστρέψω με μερικά ακόμα μικρά τιπς οργάνωσης.

Καλή οργάνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...