Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Πετυχημένο γεύμα στο σπίτι, χωρίς άγχος

Κάποιες ιδέες για να ετοιμάσετε ένα πετυχημένο γεύμα χωρίς άγχος

Πετυχημένο τραπέζι είναι αυτό που ο καλεσμένος νιώθει τόσο άνετα όσο στο σπίτι του, που γελάει με την καρδιά του, που απολαμβάνει καλομαγειρεμένα πιάτα και που φυσικά το ίδιο όμορφα περνούν και οι οικοδεσπότες. Γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος, να ανοίξεις το σπίτι σου και να κάνεις τραπέζι ή γεύμα αν είσαι αγχωμένος οικοδεσπότης, δε θα περάσει κανείς όμορφα.
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στα τελευταία έξι χρόνια που άνοιξα το σπιτικό μου, θυμάμαι πόσο αγχωμένη ήμουν στα πρώτα τραπέζια που έκανα. Ήμουν τόσο αγχωμένη που όταν οι καλεσμένοι μου έφταναν, δεν μπορούσα να τους απολαύσω καθώς ήμουν στην τσίτα. Ευτυχώς έχοντας πια αποκτήσει την εμπειρία κάνοντας αρκετά τραπέζια νιώθω ότι πλέον απολαμβάνω να ανοίγω το σπίτι μου, να υποδέχομαι αγαπημένους φίλους και οικογένεια και να τους κακομαθαίνω με τα πιάτα μου. 
Σήμερα θα σου δώσω μερικές συμβουλές, σε εσένα που τώρα μπορεί να άνοιξες το σπιτικό σου και σου φαίνεται βουνό, το να μαγειρέψεις για πάνω από δύο άτομα. 


Αποφάσισε τι είδος τραπέζι θες να κάνεις, δηλαδή, δείπνο, πρωινό, brunch, τσάι πάρτυ.
Μια εβδομάδα πριν :
  • ενημέρωσε τους καλεσμένους για τη μέρα, την ώρα και το είδος του τραπεζιού.
  • Ενημερώσου αν κάποιος από τους καλεσμένους έχει κάποια αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο, ώστε να το αποκλείσεις από το μενού.
  • Τώρα μπορείς να επιλέξεις το μενού σου, διάλεξε συνταγές που έχεις δοκιμάσει και στο παρελθόν και είχαν επιτυχία. Ο σύζυγός σου ή η μαμά σου, θα σου πουν με απόλυτη ειλικρίνεια αν τους ζητήσεις τη γνώμη τους για το μενού, τι φτιάχνεις εξαιρετικά. 
  • Το μενού θα πρέπει να περιλαμβάνει: κάποιο είδος ορεκτικού, σαλάτα ένα ή δύο είδη, ένα ή δύο διαφορετικά κυρίως, επιδόρπιο, καφέ, κρασί ή οποιοδήποτε άλλο ποτό.
Τέσσερις μέρες πριν:
  • Έχε το σπίτι καθαρό, κάνε όλες τις χοντρές δουλειές που μπορεί να σε αγχώνουν για εκείνη την μέρα
  • Πλύνε και σιδέρωσε το τραπεζομάντιλο και τις πετσέτες που θα χρησιμοποιήσεις στο τραπέζι
  • Φρεσκάριζε και γυάλισε τα μαχαιροπίρουνα, τα πιάτα και τα ποτήρια που θα χρησιμοποιήσεις. Ανάλογα βέβαια με το χαρακτήρα του τραπεζιού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα ανάλογα σκεύη.
Δύο μέρες πριν:
  • Βάσει του μενού σου και τον αριθμό των προσκεκλημένων σου θα κάνεις και τις αγορές σου. 
  • Ετοίμασε τη λίστα, διάβασε πολύ καλά τις συνταγές σου και υπολόγισε τις μερίδες και κατά συνέπεια τα υλικά που αντιστοιχούν για τους καλεσμένους σου. 
  • Ξεκίνα προετοιμασία όπου χρειάζεται.
Μια μέρα πριν:
  • Κάποια από αυτά που έχεις να ετοιμάσεις πρέπει να γίνουν σήμερα για να μη σου πέσουν βαριά τη μέρα που περιμένεις κόσμο. 
  • Αγόρασε λουλούδια και στόλισε τα βάζα σου.
  • Στρώσε το τραπέζι σου.
Την μέρα του καλέσματος:
  • Το ξέρω ότι το πρωί αυτής της μέρας λογικά θα τρέχεις, προσπάθησε να μην αποσπάσαι από τίποτα και μεθοδικά δουλεύοντας, θα τα έχεις όλα τέλεια.
  • Πρόσεξε τις θερμοκρασίες των φαγητών όταν τα σερβίρεις. Πραγματικά δεν έχω χειρότερο από το να μου σερβίρουν φαγητό κρύο. Μου είναι αδύνατον να το φάω. Προσπάθησε να αφήσεις τα ψησίματα σχετικά για το τέλος. Αν αυτό σε αγχώνει, τότε, διατήρησε ζεστά τα πιάτα στις πιατέλες μέσα στο φούρνο σου στον αέρα σε χαμηλή θερμοκρασία [προσοχή να είναι πυράντοχες οι πιατέλες σου]
  • Ετοιμάσου και εσύ, φαντάζομαι έχεις ξεχωρίσει από μέρες τι θα φορέσεις... Φόρα το πιο φωτεινό σου χαμόγελο και καλωσόρισε τους αγαπημένους σου φίλους.
Το ξέρω ότι είναι λίγο πιο έντονο από αυτό που διαβάσατε το πραγματικό σκηνικό, ωστόσο θα πρέπει να πιστέψετε ότι πλέον ακολουθώντας αυτά τα βήματα, δεν έχω ξαναγχωθεί ετοιμάζοντας τραπέζι. 
Στο επόμενο τραπέζι που θα ετοιμάσετε, θυμηθείτε να ακολουθήσετε αυτά τα μικρά βήματα και είναι βέβαιο ότι όλα θα πάνε τέλεια.

Υ.Γ: συμβουλή προς καλεσμένους, πείτε μια καλή κουβέντα  στην οικοδέσποινα, κουράστηκε πολύ για να σας ευχαριστήσει. 


2 σχόλια:

  1. Πολύ χαίρομαι που σε βρίσκω! Χρησιμότατη ανάρτηση και μου ταιριάζει γάντι μιας και μου αρέσει ο σωστός προγραμματισμός και η οργάνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερίνα σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια.Χαίρομαι και εγώ που βλέπω ότι είμαστε πολλές τελικά. Να είσαι καλά, καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...