Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Κρεατόπιτα Ηπειρώτικη-video

συνταγή και βίντεο


Αγαπημένοι φίλοι μου καλημέρα,
όπως σας έχω ήδη παρουσιάσει μέσα από την σελίδα μου στο Instagram, την Κυριακή που μας πέρασε,δηλαδή αυτήν της Αποκριάς, στο χωριό μου όπως και σε άλλα χωριά των Ιωαννίνων παραδοσιακά το τραπέζι είχε -Κρεατόπιτα ηπειρώτικη- Την κρεατόπιτα μπορείτε να τη βρείτε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, με φύλλα, σκεπαστή, με γέμιση από διάφορα κρέατα. Στο χωριό μου όμως τη φτιάχνουν με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, πολύ πρωτότυπο και γευστικό.



Πρόκειται για μια ανοιχτή πίτα, δηλαδή μια πίτα που έχει φύλλα μόνο από κάτω και περιμετρικά του ταψιού το γνωστό κρόθο. Το κρέας που χρησιμοποιούσαν ήταν είτε προβατίνα είτε γίδα (ίσως γιατί εκείνα βρίσκονταν σε αφθονία στο χωρίο) και ρύζι. 
Δείτε το βίντεο με την εκτέλεση της πίτας, όταν υπάρχει εικόνα, τα λόγια είναι περιττά!




Υλικά:

Για το φύλλο:
  • 800 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 3 κουτ. σ ελαιόλαδο 
  • 300-500 ml νερό χλιαρό (όσο πάρει)
  • 1 κουτ. γ αλάτι
  • 1 κουτ. σ ξύδι 
  • λίγο ελαιόλαδο (για τα φύλλα)
  • κόρν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
  • 2,5 κιλά κρέας χοντρό ( γίδα ή προβατίνα) Μ/Ο
  • 500 γραμ. ρύζι για πιλάφι.
  • 1 κρεμμύδι
  • Αλάτι-πιπέρι
  • (Ζωμός από το κρέας που βράσαμε)
Εκτέλεση
  1. Σωτάρουμε το κρέας με το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο. Αφού το σωτάρουμε καλά, βάζουμε πολύ νερό περίπου 1.5 με 2 λίτρα, το νερό αυτό που θα βράσει με το κρέας θα το χρησιμοποιήσουμε σαν ζωμό για να βράσει το ρύζι αργότερα. Βράζουμε το κρέας. Το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Αφού βράσει το κρέας, βγάζουμε το κόκκαλο και κόβουμε σε μπουκίτσες. Κρατάμε τον ζωμό από το κρέας, θα το χρειαστούμε στο τέλος.
  2. Φτιάχνουμε ζυμάρι και ανοίγουμε τα φύλλα. Για λεπτομέρειες δείτε το βίντεο. 
  3. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου, βάζουμε ένα ένα τα φύλλα, τα βάζουμε αεράτα. Αφήνουμε να προεξέχουν οι άκρες έξω από το ταψί. Ρίχνουμε λαδάκι και βάζουμε το επόμενο φύλλο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα. 
  4. Απλώνουμε όλο το ρύζι πάνω στην επιφάνεια του φύλλου. 
  5. Περιμετρικά βάζουμε το κρέας.
  6. Καλύπτουμε το κρέας διπλώνοντας προς τα μέσα το φύλλο, δημιουργώντας κρόθο.
  7. Ρίχνουμε δυο-τρεις κουτάλες από το ζωμό για να βράσει το ρύζι. 
  8. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ρίχνουμε ζωμό συνεχώς για να μη στεγνώσει και να βράσει το ρύζι.
  9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για μια ώρα ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Πριν το βγάλουμε ελέγχουμε με ένα πιρούνι αν έχει ψηθεί και από κάτω το φύλλο. Αν ναι το βγάζουμε.
  10. Σερβίρουμε ζεστό.
Ευχαριστίες:
-Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπημένο μου φίλο, Κωνσταντίνο, για το βίντεο αυτό. Για την υλοποίηση της ιδέας μου, τη σκηνοθεσία, την εξαιρετική δουλειά που έκανε, όπως και τη φίλη μου, Νίνα για το editing. Ήταν πραγματικά μια πάρα πολύ απολαυστική εμπειρία. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα! 
-Ευχαριστώ επίσης τη μαμά μου, που μου έμαθε την τέχνη της ηπειρώτικης πίτας και που μοιράστηκε μαζί μας αυτή την συνταγή.

Να περάσετε υπέροχα το Σαββατοκύριακο! Ραντεβού τη Δευτέρα. 

Υ.Γ: περιμένω τα σχόλιά σας κάτω από το βίντεο, (σκέφτομαι να ανεβάζω ένα βιντεάκι την εβδομάδα). Το επόμενο θα είναι από ταξιδάκι! Θα είναι στον αέρα την Παρασκευή, μέχρι τότε φιλιά πολλά!


4 σχόλια:

  1. Μπράβο!!!ειναι πολύ ωραίο οι νέες νοικοκυρές να διατηρούν τις παραδόσεις του τόπου μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Όταν άνοιξα σπίτι έλεγα ότι λιγότερο ξέρεις τόσο το καλύτερο, ευτυχώς μεγαλώνοντας άλλαξα μυαλά!

      Διαγραφή
  2. Αχ την περίμενα αυτή τη συνταγή πως και πως! Ήπειρος και πίτες είναι ο τέλειος συνδυασμός! Υπέροχη στο βίντεο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα μου, η συγκεκριμένη πίτα είναι για εμένα η βασίλισσα και χαίρομαι που έμαθα να την κάνω και είμαι περήφανη που βρίσκεται στο αρχείο μου! Σε ευχαριστώ για την παρακουλούθηση, φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...