Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια-εκδόσεις μεταιχμιο
Πριν λίγο καιρό είχα παρακολουθήσει μια συζήτηση που είχε διοργανώσει το ΔΙΚΕΨΥ σχετικά με αυτό το θέμα, δηλαδή πώς να μιλήσουμε στα μικρά μας παιδιά για το Σεξ. Η συζήτηση είχε διάφορα πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα, όπως πότε ξεκινά τη δραστηριότητα η πλειοψηφία των παιδιών και άλλα. Αυτό που μου έμεινε από τη συζήτηση ήταν αρχικά ότι καλό είναι όλα αυτά να έχουν ειπωθεί πριν την εφηβεία, γιατί τότε θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει η συζήτηση και από τις δυο πλευρές.
Κάτι ακόμα που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το παιδί μια μέρα θα έρθει με μια απορία τέτοιας φύσης, του τύπου: <<Πώς έρχονται τα παιδιά στον κόσμο>>, το οποίο είναι και το πιο φυσιολογικό, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να φανούμε προετοιμασμένοι για την απάντηση, μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορώ να στο εξηγήσω ακριβώς με τα δικά μου λόγια και αν θες μπορούμε να πάρουμε ένα βιβλίο και να διαβάσουμε. Το βιβλίο αυτό θα το διαβάσουμε μια φορά μαζί και ύστερα βρίσκεται στο δωμάτιο του παιδιού, ώστε να ανατρέξει μόνο του το παιδί αν έχει κάποια απορία. Αυτό που μας είπαν επίσης είναι ότι πρέπει να είναι σαφές ότι για το σεξ και τα παιδιά είναι σαφές: ότι το θέλουν και οι δυο και ότι δυο (ενήλικες) άνθρωποι που αγαπιούνται πολύ κάνουν την πράξη αυτή. Η συζήτηση είχε οριακά ακουμπήσει και το θέμα της παρενόχλησης ( γιατί αυτό ήταν άλλο κεφάλαιο από μόνο του, το οποίο δεν παρακολούθησα) Και πάρα πολύ ξεκάθαρα μας είπαν για το πώς ονομάζουμε τα μέρη του σώματος. Δηλαδή, τον αγκώνα τον λέμε αγκώνα και το γόνατο γόνατο, το πέος όμως το λέμε πουλί και τον κόλπο πιπί. Καλό θα είναι να τα λέμε με την ακριβή ονομασία τους
Μας πρότειναν τότε να δούμε τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει για το θέμα, να δούμε πιο μας ταιριάζει στο στιλ μας και στου παιδιού μας και να ξεκινήσουμε με αυτό. Εγώ τότε είχα ψάξει με τις ώρες ένα ένα τα βιβλία που υπήρχαν στο public, αλλά να δεν βρήκα αυτό που ταίριαζε σε εμένα. Τα περισσότερα ή είχαν πολύ περισσότερη πληροφορία ή ήταν πολύ παιδικά που δεν άγγιζαν το θέμα όπως ήθελα, ή χρησιμοποιούσαν λέξεις που δεν θα ήθελα να πω.
Όταν το Μεταίχμιο μας παρουσίασε το βιβλίο <<Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια>> ενθουσιάστηκα πολύ και ανυπομονούσα να το πάρω στα χέρια μου.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδάκια ηλικίας από έξι ετών. Το μελέτησα μόνη μου, διάβασα πρώτα τον οδηγό που έχει στο τέλος του βιβλίου που απευθύνεται στους μεγάλους. Με διάφορες συμβουλές, γιατί είναι καλό να μιλήσουμε στο παιδί για το σεξ, τις σχέσεις, τα φύλα. Τις συνηθισμένες ανησυχίες γονέων και άλλα. Μετά διάβασα όλο το βιβλίο μόνη μου μια φορά. Ήθελα να ξέρω ακριβώς πώς θα πω τι και πότε.
Όπως γράφει και το βιβλίο: <<Για μερικούς ανθρώπους το σεξ είναι κάτι πολύ προσωπικό και αισθάνονται αμηχανία να μιλούν γι' αυτό... Ο τίτλος του είναι Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια επειδή μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πουν <<η μελισσούλα πάει στο λουλουδάκι>> αντί να πουν τη λέξη σεξ! (και αυτό μας το είχαν πει και στη συζήτηση, ότι ίσως είναι πιο εύκολο να πούμε την ιστορία με την μελισσούλα και το λουλουδάκι ή την πεταλούδα ή όλα τα άλλα ζωάκια που γίνονται ζευγάρια και κάνουν παιδάκια).
Το βιβλίο αυτό δε χρειάζεται να το τελειώσεις με τη μια φορά. Αν και όταν το ξεκινήσεις είναι δύσκολο να το αφήσετε στη μέση, γράφει τόσο όμορφα πράγματα συνολικά για το σώμα μας, για την εφηβεία, για τα είδη της οικογένειας, τους γονείς, τι είναι αγάπη, πώς είναι να είσαι γονιός, τι συμβαίνει όταν μεγαλώνεις, ποια μέρη του σώματος κρατάμε κρυφά, πώς κάνουν οι μεγάλοι παιδιά, πώς γίνονται τα μωρά, πως μεγαλώνουν τα μωρά πριν γεννηθούν και άλλα τόσα ενδιαφέροντα για τα παιδάκια μας που τώρα γνωρίζουν σιγά σιγά τη ζωή.
Το βιβλίο αυτό καλύπτει όλο το φάσμα των πραγμάτων που είχα ακούσει στην ενημέρωση που σου είπα παραπάνω, μιλά με πολύ κατανοητή γλώσσα και το σημείο που είναι το πιο αμήχανο, το παρουσιάζει με έναν διακριτικό τρόπο.
Στον μικρό μου έδειξα τις εικόνες με τα παιδάκια και ποιες διαφορές έχουν στο σώμα τους και προς το τέλος τα είδη της οικογένειας, τι είναι αγάπη, πώς είναι να μεγαλώνεις.
Το διάβασα και στο προτείνω και όπως ξέρεις και από άλλες φορές, σε θέματα που δυσκολεύομαι να πιάσω μόνη μου το λέω με ένα παραμύθι ή με ένα καλό βιβλίο.
Σε ευχαριστώ πολύ Μεταίχμιο που μου έδωσες την ευκαιρία να διαβάσω και να παρουσίασω αυτό το υπέροχο βιβλίο.
Σε ευχαριστώ πολύ Μεταίχμιο που μου έδωσες την ευκαιρία να διαβάσω και να παρουσίασω αυτό το υπέροχο βιβλίο.
Καλή ανάγνωση,
Σε φιλώ
Λαμπρινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!