παραδοσιακη ηπειρώτικη μακαρονοπιτα με χειροποιητο φυλλο
Η εβδομάδα που διανύουμε λέγεται "της Τυροφάγου ή Τυρινής". Στο μέρος από το οποίο κατάγομαι, ένα μικρό και γραφικό χωριουδάκι των Ιωαννίνων, παραδοσιακά το τραπέζι έχει πίτα αυτές τις μέρες. Κόντρα στις τάσεις της σημερινής εποχής, που όλα πρέπει να γίνονται εύκολα και γρήγορα, αποφάσισα να μην γυρίσω την πλάτη στις ρίζες μου και να συνεχίσω αυτήν την υπέροχα μοναδική γαστρονομική τέχνη του τόπου μου. Έτσι σήμερα έφτιαξα την πρώτη μου πίτα με χειροποίητο φύλλο. Μπορεί να χρειάστηκε λίγο χρόνος επιπλέον, ωστόσο το αποτέλεσμα με αποζημίωσε. Έφτιαξα μακαρονόπιτα, μια πίτα που φτιάχνεται κυρίως στην Ήπειρο και η γεύση της είναι αυτή που ξεχωρίζω, σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Για τη μακαρονόπιτα θα χρειαστείτε:
Υλικά:
Για το φύλλο:
- 800 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουτ. σ ελαιόλαδο
- 300-500 ml νερό χλιαρό (όσο πάρει)
- 1 κουτ. γ αλάτι
- 1 κουτ. γ ξύδι
- 100 γραμ βούτυρο αγελάδας λιωμένο (για τα φύλλα)
- κόρν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
- 250 γραμ. πένες
- 500 γραμ. φέτα
- 5 αυγά
- 500 γραμ. γάλα πλήρες
- 125 γραμ. βούτυρο τύπου κέρκυρας
Εκτέλεση:
Σε αλατισμένο νερό βράζω τις πένες σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύω τα αυγά, τρίβω σε χοντρά κομμάτια την φέτα και τα αναμειγνύω. Στη συνέχεια αφού γίνουν οι πένες, τις στραγγίζω και τις ρίχνω στο μείγμα.
Τέλος προσθέτω το γάλα και μισό από το βούτυρο, λιωμένο.
Στη συνέχεια ξεκινάω την διαδικασία για το ζυμάρι μου. Σε ένα βαθύ ταψί βάζω το αλεύρι, το αλάτι, ανοίγω μια μικρή λακουβίτσα και ρίχνω μέσα τα υπόλοιπα υγρά υλικά. Ζυμώνω το μείγμα, ρίχνοντας συνεχώς αλεύρι. Όταν δεν κολλάει πια στα χέρια και έχει γίνει μια μπάλα είναι έτοιμο.
Αφού περάσει η ώρα σε μία καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε λίγο κόρν φλάουρ και με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε το φύλλο. Για να μην μας κολλήσει ρίχνουμε συνεχώς κόρν φλάουρ και δεν πιέζουμε πολύ το πλάστη. Με γρήγορες και απαλές κινήσεις ανοίγουμε το φύλλο, μέχρις ότου γίνει πολύ λεπτό.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές για να φτιάξουμε άλλα δύο φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε φορά που βάζουμε το επόμενο.
Στο τέλος απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και τυλίγουμε με τα φύλλα που προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για τουλάχιστον μια ώρα.
Tip:
- Τις υπόλοιπες τρεις μπαλίτσες από το ζυμάρι τις βάζω σε σακούλες στην κατάψυξη, για να τις χρησιμοποιήσω την επόμενη φορά που θα φτιάξω πίτα.
- Η παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα είναι λεπτή, για αυτό το λόγο έβαλα αυτήν τη ποσότητα του ζυμαρικού.
Υ.Γ: για τη σημερινή συνταγή ευχαριστώ πολύ τη μαμά μου, που μου έμαθε να ανοίγω φύλλο και να φτιάχνω τις δικές μου πίτες.
Είναι όμορφο να συνεχίζουμε την παράδοση του τόπου μας, πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε. Καλή επιτυχία στην εκτέλεση.
Είναι όμορφο να συνεχίζουμε την παράδοση του τόπου μας, πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε. Καλή επιτυχία στην εκτέλεση.
Τέλεια η συνταγή σου polka dots lady! Πολύ ωραίος και ο τρόπος παρουσίασης!!!περιμένουμε το συντομότερο και την παραδοσιακή ηπειρώτική γαλατόπιτα! και οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή συνταγή από τα μέρη σας θα θέλαμε να την ανεβάσεις!Mε εκτίμηση, Σούλα από Πάτρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Σούλα, σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Η δασκάλα μου ήταν πολύ καλή και μου έδωσε όλα τα μυστικά της ηπειρώτικης πίτας. Επειδή είσαι η δεύτερη που το ζητάει μέσα στο μήνα θα κάνω και την γαλατόπιτα. Παραμείνετε συντονισμένοι για τη συνταγή. Πολλά φιλιά στην όμορφη και εορταστική σήμερα Πάτρα.
Διαγραφή