Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Βιβλία που θα ήθελες να έχες διαβάσει όταν ήσουν παιδί

Σήμερα θα σου μιλήσω για βιβλία που θεωρώ ότι κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Αν μπορούσαν να τα διαβάσουν όλα τα παιδιά θα ζούσαμε σε ένα ιδανικό κόσμο, γιατί αν το σκεφτείς λίγο παραπάνω, ο κόσμος διοικείται από ανθρώπους που κάποτε ήταν παιδιά και όταν φύγουν αυτοί θα πάρουν τη θέση τους τα σημερινά παιδιά. Για τους ανθρώπους που σήμερα είναι μεγάλοι λίγα ξέρουμε για τα ερεθίσματα που έλαβαν στην παιδική τους ηλικία. Ίσως, ότι τα πράγματα τότε δεν ήταν τόσο δεδομένα σχετικά με την επιβίωση, ή την εκπαίδευση. Ίσως κάποιοι από αυτούς δούλεψαν πολύ μόνοι τους χωρίς τη στήριξη γονιών, όχι γιατί δεν ήθελαν αλλά γιατί δεν μπορούσαν. Σήμερα έχουμε φροντίσει λίγο περισσότερο ώστε να υπάρχουν κάποια πράγματα δεδομένα και εμείς σαν γονείς για τα παιδιά μας αλλά και οι δικοί μας, είχαν φροντίσει σχεδόν για όλα, στην πλειοψηφία τους.


Θα ξεκινήσω με το πρώτο βιβλίο που με συγκινεί πάντα όταν το διαβάζω. Το βιβλίο είναι το <<Πες Κάτι! Του Πίτερ Χ.Ρεϊνολντς, εκδόσεις Μεταίχμιο >>.Το διαβάζω αργά και θέλω να νιώσω στην κυριολεξία τις λέξεις που διαβάζω γιατί έχουν μεγάλη αξία.
Ευγνωμοσύνη, ειρήνη, έμπνευση, δημιουργία, μοναξιά, θυμός, αυτοπεποίθηση και άλλα. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 ετών και πάνω αλλά αγγίζει και τους μεγάλους, γιατί όλοι ήμασταν κάποτε παιδιά και ίσως εκεί μέσα σε αυτές τις σελίδες βρεις το παιδί που ήσουν και εσύ. Από αυτό το βιβλίο ίσως πάρει δύναμη το παιδί που δεν έχει αυτοπεποίθηση, το παιδί που θέλει να φυτέψει το σπόρο και να δει τους καρπούς του να βγαίνουν σε λίγα χρόνια. Ποτέ δεν ξέρεις, πάντως είναι ένα βιβλίο που δε σε αφήνει να μείνεις αμέτοχος. 

Πριν λίγο καιρό βρέθηκα μπροστά σε μια αδικία μέσα στον ηλεκτρικό, κάποιος από αυτούς τους ξυρισμένους με τα μαύρα, γύρω στα 60, δυστυχώς έκατσε δίπλα μου όταν μπήκε στο βαγόνι και μύρισα αμέσως το φθηνό αλκοόλ που είχε καταναλώσει, αδίκησε μια γυναίκα της ηλικίας του, απλώς και μόνο επειδή ήταν από άλλη χώρα. Χωρίς να κάνει τίποτα, απλώς επειδή μπήκε στο βαγόνι. Η γυναίκα κατέβηκε στην επόμενη στάση και κανείς δεν την υπερασπίστηκε. Βρέθηκα λοιπόν μπροστά σε μια αδικία και δεν έκανα τίποτα γιατί φοβήθηκα τον μεθυσμένο. Γιατί τα παράτησα, γιατί είπα ίσως κάποιος άλλος μιλήσει, δεν μίλησε κανείς. Μόλις διάβασα το βιβλίο αμέσως θυμήθηκα την ιστορία του βαγονιού και το άσχημο συναίσθημα επέστρεψε όπως τότε. Δεν ξέρω αν θα μιλούσα και σήμερα, γιατί το αλκοόλ είναι κακός σύμβουλος και δεν ξέρεις πώς μπορεί να καταλήξει, όμως αν βρεθώ σε αδικιά ξανά μπροστά θα αντιδράσω με κάποιον τρόπο, αυτήν την υπόσχεση μου έδωσα διαβάζοντας το βιβλίο αυτό. Θα πω κάτι!

Το δεύτερο βιβλίο που θα σου παρουσιάσω και πλέον αγαπημένο μας είναι το <<Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό μου; Μόλι Πότερ, εκδ. Μεταίχμιο>>. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 και πάνω, αλλά και πάλι θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες. Τι και αν έχει ζωγραφιές και τα εξηγεί κάπως απλοποιημένα, αφού είναι παιδικό βιβλίο, εντούτοις και εμείς οι μεγάλοι ίσως έχουμε μπερδεμένες κάποιες έννοιες και είναι ωραία να τα έχουμε ξεκαθαρίσει αν δεν το έχουμε καταφέρει ήδη. Πώς πρέπει να σκέφτομαι για τον εαυτό μου, τι είναι ευτυχία, τι κάνω με τα συναισθήματά μου, τι είναι διαλογισμός, πώς μπορώ να βελτιώσω τον τρόπο που σκέφτομαι. Κάποια από τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο. Με την επαγγελματική μου ιδιότητα πια μου αρέσει να ορίζω τα πράγματα και να τα κάνω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, ακόμα και εμείς που είμαστε μεγάλοι αν μας ρωτήσουν να απαντήσουμε πχ τι είναι συναίσθημα, ίσως δυσκολευτούμε να βρούμε τον ορισμό. Κάνε το τεστ με τον εαυτό σου, ίσως χρειαστεί να γκουγκλάρεις τον ορισμό ή να ανατρέξεις στο λεξικό για να δώσεις σαφή ορισμό. Είναι κάποιες έννοιες που ενώ τις γνωρίζεις, αδυνατείς να τις περιγράψεις σαφώς όταν σου ζητηθεί.
Το βιβλίο διαθέτει οδηγίες για τον ενήλικα που θα τον βοηθήσει να διαβάσει το βιβλίο με το παιδί. Δεν είναι ένα βιβλίο καληνύχτας, είναι ένα βιβλίο διαδραστικό που δίνει την ευκαιρία να κάνουμε έναν πολύ όμορφο και εποικοδομητικό διάλογο με το παιδί, να αναπτύξουμε απόψεις και να θαυμάσουμε τη σοφία των μικρών μας και πώς μπορούν να αντιμετωπίζουν τα πράγματα και χωρίς τη βοήθειά μας. 

Το τρίτο βιβλίο που σου παρουσιάζω σήμερα είναι το << Οι ανησυχίες δεν είναι για πάντα, Ελίζαμπεθ Βερντικ, εκδ.Μεταίχμιο>> που ανήκει στα βιβλία συμπεριφοράς. Η λογική του είναι παρόμοια με το τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό μου, αλλά ακουμπά πιο απλές έννοιες για ηλικίες από 4 ετών. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει κάποιες από τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν τα μικρά παιδιά μας και στο δεύτερο μέρος σου προτείνει κάποιες ιδέες για όταν συμβαίνει κάτι που σε ανησυχεί και τρόπους αντιμετώπισης. Η εικονογράφηση εδώ είναι πιο ζωηρή και τα γράμματα πιο μεγάλα γιατί είναι ένα βιβλίο για πιο μικρά παιδιά. Στο τέλος υπάρχουν επίσης οδηγίες για τους ενηλίκους καθώς και σχετικές με το θέμα δραστηριότητες. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν πολύ σπουδαία βιβλία όπως <<Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε, τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε , τα χρήματα δεν είναι για να τα σπαταλάμε κ.α>> 

Αν έχεις μικρά παιδιά ή λίγο μεγαλύτερα. Αν σε ενδιαφέρει τι σποράκι θα φυτέψεις και τι καρπό θα πάρεις αύριο, θεωρώ ότι πρέπει να τα διαβάσεις και εσύ και τα παιδιά σου. Ελπίζω να τα απολαύσεις όσο και εγώ.

Τα βιβλία είναι ευγενική χορηγία των εκδόσεων Μεταίχμιο, ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά για τη συνεργασία. 



Στο ποστ υπάρχουν αffiliate links, αν επιλέξεις να κάνεις τις αγορές σου από εδώ, δεν θα επιβαρυνθείς επιπλέον, ίσως λάβω κάποιο μικρό ποσοστό από την πώληση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...