Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Πώς να πεις όχι όταν έχεις μάθει να είσαι πάντα το καλό παιδί

Δεν μπορώ να πω όχι. Και θα μου πεις: «Δηλαδή αν πεις όχι τι θα γίνει»; Έχεις δίκιο είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει όχι ένας άνθρωπος που έχει μάθει σε όλη του τη ζωή να έχει τον τίτλο του καλού παιδιού. Να είναι φυλακισμένος πίσω από την εικόνα ενός αγγελικά πλασμένου πλάσματος όταν στην πραγματικότητα μάλλον δεν είναι.

Αποφυγή των συγκρούσεων

Γιατί είναι εντελώς διαφορετικό να μην σε νοιάζει, να είσαι όντως το καλό παιδί που δεν έχει κανένα πρόβλημα και καμία προτίμηση και απλά ρέει όπως πάει ο ποταμός και όχι αντίθετά του. Είναι διαφορετικό το να θες να πεις όχι και να μην μπορείς να το πεις γιατί θα χάσεις τον τίτλο που οι άλλοι σου έχουν βάλει καμιά φορά προσπαθώντας να σε χειραγωγήσουν.

Ξέρεις αν μου λες από το πρωί μέχρι το βράδυ: «Ποιο καλό παιδί θα μου φέρει αυτό, θα μου κάνει αυτό, θα μου κάνει το άλλο», «Και τι καλό παιδί που είσαι», «και το παιδάκι μου κανένα πρόβλημα δεν μου έχει δημιουργήσει», πώς τελικά να γλιτώσεις από αυτήν την εικόνα που σε έχουν φυλακίσει. 


Δεν μπορώ να πω όχι 

Γιατί αν πω όχι ίσως να μην με αγαπάς πια. Αν δεν διαλέξω αυτό που εσύ πιστεύεις ότι είναι το καλύτερο για μένα να στεναχωρηθείς και εγώ δεν θέλω να σε στεναχωρώ. Είναι πολλά τα χρόνια που μεγαλώνουμε με αυτά τα μοτίβα. Πάρα πολλά. Οι συμπεριφορές αυτές γίνονται αυτόματες διαδικασίες και τελικά πρέπει να πέσουν πολλά «χαστούκια» της ζωής για να καταφέρεις να ξεφύγεις από αυτό που έχεις μάθει ως μόνη επιλογή. 

Το να λες δηλαδή πάντα ναι ακόμα και όταν το μέσα σου κραυγάζει όχι. Ξέρω πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν σκλαβωθεί σε αυτό το μοτίβο και για να μην πουν όχι, λένε δικαιολογίες και ψέματα. Γιατί ρε φίλε πρέπει να πεις ψέμα αν κάτι δεν σου αρέσει, αν δεν θες να πας, αν δεν συμφωνείς σε κάτι. Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτός που είναι δίπλα σου και ζητά όλα αυτά που δεν θες να δώσεις δεν σε αγαπά; Ή σε αγαπά μόνο αν πληροίς τις προϋποθέσεις του. 

Unsplash: Andy T 

Πώς θα το καταλάβεις 

Μόνο ένα είναι το δείγμα γι'αυτό. Σου ζητάνε κάτι και ενώ θες να πεις όχι λες ναι. Ο άλλος μπορεί να μην έχει πάρει είδηση, όμως εσύ μέσα σου ξέρεις την απάντηση και αυτή είναι δεν θέλω. Όμως συνεχίζεις να λες ναι. Οι ισότιμες σχέσεις, οι σχέσεις που έχουν βασιστεί στο σεβασμό δεν έχουν μέσα τους όλα αυτά τα κρυφτούλια. 

Θέτω όρια θα πει ξεκαθαρίζω ότι κάτι δεν μου αρέσει, δεν είναι προτίμησή μου και δεν είναι προσωπικό με τον άλλο. Πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί δίνουν δίχως τέλος για έναν μόνο λόγο. Γιατί πιστεύουν ότι οι άλλοι θα πάρουν το «ΌΧΙ» προσωπικά. 

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό δείγμα να καταλάβεις ποιος άνθρωπος πραγματικά σε αγαπά. Εκείνος που σέβεται εσένα όταν τιμάς τα προσωπικά σου όρια ακόμα και αν εκείνος ξεβολευτεί. 

Αλλά μια μέρα...

Μια μέρα, ξυπνάς και απλώς λες την γνώμη σου. Ίσως ένα κοσμοιστορικό γεγονός να συντάραξε τον κόσμο, ίσως απλώς να έφτασες στα 30 ή τα 40 ή 50 και πάει λέγοντας. Ίσως να βαρέθηκες να κάνεις τα γούστα των άλλων. 

Η αυτοβελτίωση δεν σε κάνει εγωιστή, δεν σε κάνει κακό παιδί, δεν σου κάνει κακό. Σε αλλάζει. Άλλαξες, θα σου πουν όλοι αυτοί που θα ξεβολευτούν επειδή θα πεις όχι όποτε το αισθάνεσαι. Ναι άλλαξα, αλλά αυτή η αλλαγή είναι για το καλό μου. 

Κάνοντας ένα κοίταγμα στους ανθρώπους που έχεις σήμερα στη ζωή σου, θα δεις ποιοι είναι αυτοί που τους λες ψέματα και δικαιολογίες, που δεν τους λες ποτέ όχι, που δεν μπορείς να τους αρνηθείς τίποτα ακόμα και όλα σου τα κύτταρα κραυγάζουν ΟΧΙ. Δοκίμασε να τους πεις ένα μικρό όχι για αρχή και δες τι θα γίνει.


Κάθε φορά που λες ναι στους άλλους, λες όχι στον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής σου, εσένα!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...